Požari bukte u Crnoj Gori, vatra ušla u selo, pomoći nema

Objavljeno: 18.7.2017.


Požar na crnogorskom poluostrvu Luštica i dalje pravi probleme vatrogascima. U tivatskom selu Đuraševići vatra prodrla u atar sela. Pomoći još nema.
Situacija na Lušticama i dalje je kritična, jer vetar preti da raznese još više požar. Najdramatičnije je trenutno u selu Đuraševići kod Tivta. Kako javljaju “Vijesti”, uprkos svim naporima vatrogasaca vatra je prodrla u selo.

Sve raspoložive snage tivatskih i vatrogasaca iz severnih gradova koji su sinoć došli u pomoć, kao i dobrovoljaca su na terenu i vatrogasci vode bitku za spas svake kuće pojedinačno.

Tokom noći, vatrogasci i dobrovoljci uspeli su da od plamena odbrane manastir svetog Arhangela Gavrila.

Nakon ponoći, izbio je i novi požar na Obosniku iznad sela Zabrđe u Opštini Herceg Novi, a o koordinaciji i veličini problema na nivou države najbolje govori podatak da Direktorat za vanredne situacije javnost obaveštava i najavljuje moguću evakuaciju tog dela.

Kako “Vijesti” još prenose, za sada nema ništa od pomoći iz inostranstva koja bi olakšala napore vatrogasaca na Luštici.

Podsetimo, Crna Gora je u ponedeljak zatražila međunarodnu pomoć, koja se očekuje već danas. Naime, kako je saopšteno iz NATO-a, ta alijansa i njeni saveznici pomoći će Crnoj Gori u gašenju požara, slanjem kanadera.

Iz tog saveza kazali su “Dnevnim novinama” da su crnogorske vlasti juče uputile zahtev za pomoć NATO, tražeći od Alijanse i saveznika jedan avion, kanader, u znak podrške nastojanjima Crne Gore da se izbore sa požarima koji bukte u zemlji, prenosi RTCG.

“To su učinili kroz Evroatlantski centar za odgovor na vanredne situacije (EADRČ). Zahtev je odmah dostavljen nacionalnim centrima NATO saveznika i svim partnerskim zemljama koje poseduju takav tip aviona. Čim se utvrdi koja zemlja može da pomogne, crnogorske vlasti će sa tom državom odmah dovršiti potrebne procedure za primanje tražene pomoći”, rekao je NATO zvaničnik.

Kako se navodi, aktivni su požari na Rosama i Rtu Veslo kod Herceg Novog pod kontrolom. Kad je reč o barskom području, trenutno je aktivan požar u Sutomoru na Golom brdu.

“Požar je lokalizovan. Nisu ugroženi stambeni objekti i stanovništvo. Prijavljen je i jedan požar ka Paštrovićima. Nije ugroženo stanovništvo niti stambeni objekti”, navode iz Direktorata, i ističu da nema trenutno nema aktivnih požara u Ulcinju.

Na teritoriji budvanske opštine trenutno je aktivan požar na Paštrovskoj Gori, ali je pod kontrolom, nema aktivnih požara na području Kotora, dok ekipe i dalje dežuraju u Bigovi.

Na Cetinju su aktivni požari u Markovini, Lastvi Čevskoj i Gospoštini, kao i u Nikšiću i okolini i Danilovgradu. “Nije ugroženo stanovništvo ni stambeni objekti”, navode iz Direktorata.

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *