Potvrda dobrih odnosa zemalja

Objavljeno: 18.7.2017.


Ministri inostranih poslova BiH Igor Crnadak i Srbije Ivica Dačić otvorili su u Beogradu novu zgradu Ambasade BiH, ističući da je to još jedna u nizu potvrda dobrih odnosa BiH i Srbije, ali i želje da se trajno izgrade dobri odnosi dvije zemlje. Ceremoniji otvaranja nove zgrade Ambasade prisustvovao je i zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma BiH Mladen Bosić, kao i visoki funkcioneri iz Srbije i BiH, te ambasadori i drugi predstavnici diplomatskog kora.
Dačić i Crnadak su rekli novinarima da prošlost ne može da se izmijeni, ali da sadašnjost i budućnost može i da Srbija i BiH zajedno treba da rade na tome.

Dačić je rekao da u vremenu velikih izazova zajednička prošlost treba da spaja a ne razdvaja i da bilateralni odnosi predstavljaju primjer dobrosusjedstva u regionu Zapadnog Balkana.

Šef diplomatije BiH je rekao da je njegov i Dačićev dolazak na današnje otvaranje ambasade najbolja poruka o iskrenosti obje strane.

On je kazao da Srbiju i BiH vežu praktično identični spoljnopolitički ciljevi, pošto se dvije zemlje teže učlanjenju u EU. Crnadak je izrazio uvjerenje da će evropski okvir staviti tačku na sva nerazumevanja i Srbije i BiH i na čitavom Balkanu.

Ceremoniji otvaranja prisustvovali su i predsjednik SDS-a Vukota Govedarica i predsjednik PDP-a Branislav Borenović.

Savjet ministara BiH ranije je donio odluku o kupovini nekretnina za potrebe ambasada BiH u Beogradu i Zagrebu.

Nova zgrade Ambasade u vlasništvu BiH koštala je oko 750.000 evra. Ima tri sprata, od kojih se u prizemlju nalazi Konzularno odjeljenje, dok je na ostala dva diplomatski dio i za vojni ataše.

Nova zgrada Ambasade BiH nalazi se u Ulici generala Anrija 37, u beogradskom naselju Voždovac.

Prethodnu zgradu Ambasade, koja se nalazila u centru grada, u Krunskoj ulici, BiH je iznajmljivala od Srbije.

Prethodnu zgradu Ambasade, koja se nalazila u centru grada, u Krunskoj ulici, BiH je iznajmljivala od Srbije.

Izvor: Agencije

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *