Portugal: Vatrogasci uspjeli, pod kontrolom tri požara

Objavljeno: 18.7.2017.


Vatrogasci su uspeli u velikoj meri da stave pod kontrolu tri velika požara u Portugalu, saopštili su danas zvaničnici iz portugalske Civilne zaštite.
Više od 1.400 vatrogasaca uz pomoć kanadera i helikoptera bori sa sa ta tri požara u Portugalu od nedelje, preneo je AFP.

Vatrogascima ide na ruku i vreme jer je danas temepratura pala sa 35 stepeni Celzijusevih na 30 stepeni Celzijusevih. U ogromnom požaru koji je izbio u Portugalu pre mesec dana život je izgubilo 64 ljudi.

Najveći požar besneo je od prekjuče ujutro u okolini opštine Aližo, kod Vila Reala, a gasilo ga je 500 vatrogasaca, pri čemu su vetrovi i vrućina doprinosili njegovom širenju, preneli su ranije francuski mediji.

“Požar je van kontrole, aktivni frontovi se množe”, izjavio je gradonačelnik Aliža Karlos Magaljajs, koji je obišao obližnje nasilje Vila Ša gde se plamen približio kućama.

Vatrogasci su iscrpljeni, rekao je on, pozvavši u pomoć celu zemlju. Portparolka lokalne službe civilne zaštite navela je da je 10 vatrogasaca lakše povređeno, nagutavši se dima ili zadobivši opekotine.

Požar u zoni Aliža gase sedam aviona i helikoptera, a pridružio im se i jedan španski avion.

Stotinak kilometara odatle, dva požara od nedelje besne u regionu Mangalde, gde se vatra takođe približila kućama.

Tridesetak kilometara od Pedrogao Grandea, gde je ogroman požar pre četiri nedelje odneo 64 života, danas po podne je ponovo izbio požar koji, na tri lokacije, gasi 190 vatrogasaca.

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *