Pešić: Srbija je samo jedan od favorita

Objavljeno: 18.7.2017.


Jedan od najtrofejnijih evropskih trenera Svetislav Pešić rekao je da na predstojećem Evrobasketu nema izrazitog favorita i da nekoliko zemalja ima svoje šanse. Pešić je takođe istakao da ne razume pojedine igrače koji odbijaju nastup za reprezentaciju.
Pešić je kao selektor sa reprezentacijom Jugoslavije osvojio evropsko i svetsko zlato 2001. i 2002. godine, a prethodno je sa nacionalnim timom pokorio Evropsko prvenstvo 1993. godine. Iskusni stručnjak smatra da će se ponovo okušati u ulozi selektora samo ako se pojavi neki projekat koji bi ga motivisao.

Bio sam trener Jugoslavije i Nemačke. Kako su u pitanju moja zemlja i zemlja u kojoj živim postojala je ogromna motivacija. Ne znam mogu li voditi neku drugu zemlju. Ako se pojavi neko ko će postaviti cilj poput medalje na Olimpijskim igrama u Tokiju to bi me sa aspekta motivacije zanimalo, ali samo sa reprezentacijom sa kojom bih mogao da napravim neki rezultat“, kaže 67-godišnji Pešić.

Pešić ističe da predstojeće Evropsko prvenstvo odlučuje samo o tome ko će osvojiti koju medalju, a ne ko će na Svetsko prvenstvo ili Olimpijske igre. Srpski stručnjak misli da baš iz tog razloga pojedini igrači odbijaju nastup za reprezentaciju, pogotovo oni koji nastupaju u NBA ligi.

NBA liga je nešto što svakog mladog igrača zanima, ali ona bez iskustva u reprezentaciji nema smisla. Igrači kojima je reprezentacija usputna stanica, bez obzira na kvalitet, nisu dobrodošli u nacionalnu selekciju. Divac i Đorđević su svojevremeno otkazivali, ali zbog povreda, silom prilike. Ali, ne mogu da prihvatim činjenicu da igrači odbijaju reprezentaciju jer žele da treniraju i spremaju se za sezonu u NBA ligi. Igrajući za svoju zemlju mladi košarkaši drže fokus na košarci, više oni imaju koristi nego država“, dodao je Pešić.

Pešić smatra da na Evrobasketu mnogo zemalja konkuriše za medalju.

Nema apsolutnog favorita. To nije ni Srbija, ali je kao i Hrvatska jedna od favorita za medalju. Tu spadaju još i Grčka, Španija i Turska, koja igra na svom parketu. Francuzi su oslabljeni, Nemci su dobri, ali mislim da nisu favoriti za medalju. Svoje šanse sigurno će tražiti i Italijani, jer imaju kvalitet“, naglasio je Pešić.

Evropsko prvenstvo igra se od 31. avgusta do 17. septembra u Turskoj, Finskoj, Rumuniji i Izraelu. Selekcija Srbije nalazi se u grupi D sa Velikom Britanijom, Rusijom, Letonijom, Turskom i Belgijom.

Izvor: SportKlub

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *