Odgovor SAD S.Koreji: Sistem 50.000 puta brži od ICBM

Objavljeno: 18.7.2017.


Američka mornarica testirala je sistem laserskog oružja (LaVS), 50.000 puta brži od Interkontinentalne balističke rakete, prenose američki mediji.
Američka mornarica testirala je sistem laserskog oružja (LaVS), 50.000 puta brži od Interkontinentalne balističke rakete, prenose američki mediji.

Kako prenosi Si-En-En, laserski sistem je sposoban da se kreće brzinom svetlosti i 50.000 puta je brži od interkontinentalne balističke rakete, a postavljen je na transportni brod “Pons”, preneo je Sputnjik.

“Preciznije je od metka… Nije u pitanju nišanski sistem oružja kao neka druga oružja koja imamo u vojsci koje je dobro samo protiv vazdušnih kontakata, ili je samo dobro protiv površinskih meta, ili je samo dobro protiv zemaljskih ciljeva — u ovom slučaju ovo je vrlo svestrano oružje. Može se koristiti protiv različitih meta”, rekao je Kristofer Velst, kapetan broda, prenosi Si-En-En.

Testovi su izvedeni uz pomoć bespilotne letelice koja je služila kao meta, dok je tim fokusirao sistem na njega i pucao i uništilo letelicu zagrevanjem do temperature od nekoliko hiljada stepeni, precizirali su mediji.

Poručnik Kejl Hjuz, oficir za sistem laserskog oružja, izjavio je da ovaj sistem radi u nevidljivom delu elektromagnetnog spektra, apsolutno je bezvučan i „neverovatno efikasan u onome što radi“.

Takođe se navodi da je za funkcionisanje laserskog oružja potrebna samo određena količina električne energije, dobijene iz malog generatora. Sistemom rukovodi troje ljudi, a Hjuz procenjuje da su troškovi upotrebe oružja jedan dolar.

Podsetimo, Severna Koreja nedavno je uspešno lansirala interkontinentalnu balističku raketu, koja je sposobna da nosi nuklearnu bojevu glavu. Istog trenutka upalila se lampica u SAD i Kini. Održan je i hitan sastanak Saveta bezbednosti UN, na inicijativu SAD, o severnokorejskim raketnim probama.

Međutim, na toj sednici nikakve konkretne mere protiv Pjongjanga nisu preduzete jer ih je Rusija blokirala.

Izvor: Sputnjik

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *