Neopoziva ostavka ministra odbrane Hrvatske, Kolinda ne prihvata ostavku

Objavljeno: 18.7.2017.


Kako neslužbeno saznaju hrvatski mediji, ministar odbrane Damir Krstičević podnio je ostavku!
Krstičević je ostavku podnio nakon što je predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović, koja je i vrhovni komadant Oružanih snaga Hrvatske, izjavila da je vojska mogla ranije pomoći u gašenju katastrofalnog požara kod Splita i da treba provesti istragu o tome kako je požar izbio i proširio se.

Ministar Krstičević je juče u popodnevnim satima stigao na požarišta kraj Splita. U popodnevnim satima stigla je i vojska. No, predsjednica  Hrvatske  je iz Austrije komentarisala kako je vojska mogla biti i ranije poslana na teren.

“Mislim da ćemo iz ovoga moći naučiti važne lekcije. To je ono što cijelo vrijeme govorim, treba nam sinergija i koordinacija. Oružane snage su možda mogle izaći i ranije na teren jer je opseg požara bio toliki da je bila potrebna svaka ruka”, rekla je Grabar-Kitarović i svoju tvrdnju ponovila još jednom.

“Vatrogasci jesu najstručnije obučeni za gašenje požara, ali mislim da je možda trebalo poslati vojsku ranije. Dopustite mi da odem u Split i tamo čujem više detalja. Detaljnije ću moći govoriti nakon što vidim što se na terenu zbivalo”, zaključila je predsjednica Hrvatske.

– Nudim mandat na raspolaganje ili me premijer Andrej Plenković i predsjednica Kolinda Grabar Kitarović mogu odmah smijeniti ukoliko se pokaže da vojne snage nisu na vrijeme i kvalitetno reagovale na požar – rekao je ministar odbrane Damir Krstičević Jutarnjem povodom kritika predsjednice iz Salzburga da je vojska trebala ranije stići na opožareni teren.

Desetak minuta kasnije Jutarnjem listu, Krstičević  je rekao da podnosi neopozivu ostavku.

– Poznato je kako sistem komandovanja funkcioniše. Zahtjev za angažman Hrvatske vojske daje glavni vatrogasni komadant, a ja ni do ovog trenutka nisam dobio nikakav službeni zahtjev. U ovom trenutku na terenu je 200 vojnika i još 500 u pripravnosti, a naši vojnici već su ‘izginuli’ u gašenju – rekao je Krstičević.

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović u ekskluzivnoj izjavi za Jutarnji list odbacila je odgovornost ministra odbrane i potpredsjednika Vlade Damira Krstičevića i ne prihvata njegovu ponudu ostavke. Ona je izjavila:

‘Jako sam iznenađena da je ministar Krstičević ponudio ostavku, ona je apsolutno neprihvatljiva. On je odličan ministar i jako dobro radi svoj posao te ne snosi odgovornost za to što se dogodilo. Vojska ne može sama izaći na teren već mora biti pozvana. I u ovoj situaciji odgovornost imaju oni koji su na terenu krivo procijenili situaciju i prekasno pozvali u pomoć vojsku. Iako su znali da im je ona cijelo vrijeme na raspolaganju. Vojska je na kraju odradila jako dobar posao’, kazala je za Jutarnji.

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *