Korali i u Japanu masovno izumiru

Objavljeno: 18.7.2017.


U procesu odumiranja korala, zbog čega gube boju, oštećen je najseverniji koralni greben kod Japana, saopštili su danas istraživači.
To je poslednji u nizu primera “izbeljivanja” korala do kojeg dolazi, kako navode naučnici, zbog visokih temperatura okeana.

Zdravi koralni grebeni štite obale od talasa tokom nevremena i predstavljaju staništa za mnoge ribe i druge morske životinjske vrste, ali imaju i ekološki i ekonomski značaj, navodi agencija Frans pres.

Oko 30 odsto koralnog grebena kod obale japanskog ostrva Cušima, oko 1.000 kilometara jugozapadno od Tokija, je odumrlo, saopštio je istraživački tim koji je posmatrao to područje.

Od 2015. godine svi tropski koralni grebeni pogodjeni su temperaturama koje su iznad uobičajenih, a više od 70 odsto njih sa vodama koje su tokom dužeg vremenskog perioda imale povećanu temperaturu.

U aprilu 2017. godine objavljeno je istraživanje naučnika koje je pokazalo da su u višegodišnjem propadanju korala zbog povećanja temperature i kiselosti morske vode, oštećene dve trećine australijskog Velikog koralnog grebena.

Australijske vlasti saopštile su u maju da je čak polovina od 344.000 kilometara korala možda propalo u procesu odumiranja korala zbog čega greben gubi boju.

Naučnici navode da ;korali ;mogu da se oporave ako se povrate normalni uslovi, medjutim za to mogu biti potrebne decenije, ali ako se zagadjenje nastavi, korali mogu i da izumru.

Izvor: B92

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *