Ipak je čovjek nagazio gas, nije Tesla kriv

Objavljeno: 18.7.2017.


Amerikanac Dejvid Klark (58), vozač koji je sleteo sa puta u Modelu S i koji je okrivio Teslin autopilot za nesreću, ipak je priznao da je on krivac.
Klark, koji je sa četvoro putnika u svom vozilu na račvanju nastavio pravo u jarak i završio na krovu, rekao je policiji da je uključio autopilot, “koji je iznenada ubrzao”, zbog čega je automobil sleteo sa puta.

Ipak, dan kasnije Klark je lokalnom šerifu poslao mejl u kom je priznao da je autopilot bio ugašen kada je on “slučajno nagazio na papučicu za gas”.

“Po mom najboljem sećanju, upalio sam sistem automatske vožnje, ali sam ga zatim ugasio tako što sam slučajno pritisnuo gas. Sećam se da sam pogledao napred i vdeo oštru krivinu ulevo ka kojoj sam ubrzavao. Verujem da smo počeli da skrećemo, kada je automobil izgubio kontrolu, kao da smo naišli na šljunak. To sam pokušao da vam opišem kada sam rekao da nisam imao kontrolu nad vozilom”, naveo je Klark.

Kompanija Tesla je ranije saopštila da sarađuje sa policijom i istražuje incident, ali i da “nema razloga da veruje da je autopilot radio drugačije od onoga kako je programiran”.

Kompanija je dodala da još nije ustanovila da li je autopilot bio u funkciji u trenutku nesreće, a navela je i da su istraživanja pokazala da njihov sistem smanjuje broj nesreća za 40 odsto.

Izvor: AutoBlog

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *