Hrvatska u plamenu, u pomoć stižu kanaderi i navijači

Objavljeno: 18.7.2017.


Deo Hrvatske – Dalmacija juče je bio pod plamenom. U večernjim satima vatra ušla i u Split. Danas se čekaju kanaderi ali i navijači iz Zagreba, Rijeke, Osijeka.
Kako prenosi hrvatski portal Index.hr, na požarištima u Srinjinama, Žrnovnici, Podstrani, Strožancu i Splitu veliki je broj vatrogasaca – 384 i 102 vozila. Tokom jučerašnje borbe sa vatrenom stihijom povređeno 80 osoba, među kojima je najviše vatrogasaca.

Osim brojnih vatrogasaca, sezonaca, vojnika i građana pomahnitalu vatru u Splitu i okolini od sinoć gase i pripadnici navijačke grupe Torcida, kojima bi danas trebalo da se pridruže i navijači iz Zagreba, Rijeke i Osijeka.

Gradonačelnik Splita Andro Krstulović Opara izjavio je kasno sinoć da je najgora situacija s požarima na splitskom području prošla. On je pozvao Splićane da se više ne samoorganizuju radi odbrane od vatre jer za to nema potrebe.

“Nema više potrebe za samoorganizovanjem jer su na terenu profesionalci i treba izbegavati samoinicijativne akcije i ne izlaziti pred vatru jer ćemo tako doprineti da se ne dogodi tragedija”, poručio je Krstulović Opara, prenela je Hina.

On je, takođe, pozvao Splićane da tokom noći ne koriste preterano vodu i da ugase mašine za pranje vešai suđa radi omogućavanja boljeg pritiska vode koji je potreban vatrogascima za gašenje požara.

Ministarstvo odbrane Hrvatske saopštilo je da su od jutros, posle smirivanja bure, na požarišta upućena dva kanadera i dva airtraktora protivpožarnih namenski organizovanih snaga Oružanih snaga.

Grad Zagreb uputio je pomoć od pet vatrogasnih vozila i 25 vatrogasaca na požarom zahvaćena mesta u Dalmaciji, posebno na splitskom području, saopšteno je danas iz Kancelarije zagrebačkog gradonačelnika. Po dogovoru glavnog vatrogasnog komandanta Hrvatske Slavka Tucakovića i gradonačelnika Zagreba Milana Bandića, kolona od 35 vozila i preko 100 ljudi iz Zagreba u pratnji policije krenula je na put požarom zahvaćenih mesta oko 1.00 sat noćas, a zborno mesto im je u Divuljama.

I iz Karlovca i Osulina juče je u 22.00 sata na područje Splitsko-dalmatinske županije krenulo 28 vatrogasaca sa sedam vozila.

Do sada su u požarima izgorele brojne kuće, neke je vatra samo “dohvatila”, a stradali su i brojni državni objekti i automobili. Deo stanovništva noćas je samovoljno napustio domove u ugroženim područjima, a smeštaj su im pružili brojni Splićani koji su ih primili u svoje domove, prenosi još Index.hr.

Taj portal javlja da je nebo nad Splitom još uvek sivo i nepregledno, baš kao i vazduh kojim leti pepeo i teško je da se diše. Pošto je vetar prestao da duva očekuje se da će najveću pomoć u gašenju požara dati kanaderi, koji juče zbog izuzetno jake bure nisu mogli ni da polete.

Istovremeno, Hrvatski automoto savez upozorio je danas da je zbog opasnosti od požara zatvoreno nekoliko puteva u blizini Splita, javila je agencija Hina. Zbog požara su zatvoreni putevi Solin-Klis u smeru Dugopolja, put Žrnovnica-Srinjine i put Mravinci-Žrnovnica. Put Solin-Klis zbog požara je otvoren samo u smeru od Dugopolja prema Splitu gde se vozi uz ograničenje brzine od 60 kilometara na sat. Na Jadranskoj magistrali između Lovrinca i Strožanca vozi se jednim trakom, naizmenično, zbog požara.

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *