Enis-Hil u Londonu dobija zlato iz Daegua

Objavljeno: 18.7.2017.


Proslavljena britanska atletičarka Džesika Enis-Hil primiće svoje treće svetsko zlato u sedmoboju na ceremoniji koja će biti upriličena tokom Svetskog prvenstva u Londonu. Enis-Hil će dobiti to zlato šest godina posle šampionata u Daeguu, gde je osvojila srebro.
Najsjajnije odličje tada je osvojila Ruskinja Tatjana Černova, ali je od tada ustanovljeno da je ona bila pozitivna na doping. Sud za arbitražu u sportu odbio je žalbu ruske atletičarke, što znači da je zlato zvanično pripalo Britanki, koja je bila najbolja i u Berlinu 2009. i Pekingu 2015.

Černova je takođe osvojila bronzane medalje na Olimpijskim igrama 2008. i 2012. godine, koje su joj takođe oduzete. 29-godišnjoj Ruskinji je naloženo da vrati sve tri medalje pošto je dva puta bila pozitivna prilikom ponovnog testiranja njenih uzoraka. Podaci u njenom biološkom pasošu takođe su otkrili da je godinama bila podvrgnuta krvnom dopingom.

Međunarodna atletska federacija je Černovoj oduzela zlato iz Daegua još u novembru prošle godine, međutim, medalje ne mogu da budu dodeljene nekom drugom dok se ne saslušaju žalbe pred Sudom u Lozani.

Očekuje se da će tokom Svetskog prvenstva u Londonu, od 4. do 13. avgusta, biti održano još nekoliko ceremonija naknadnih dodela medalja.

Enis-Hil je u oktobru objavila povlačenje iz atletike, ali će treće zlato moći da proslavi sa svojim navijačima, na mestu gde je pre pet godina osvojila olimpijsko zlato.

Izvor: SportKlub

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *