Dominacija Srbije u vaterpolu kroz brojke

Objavljeno: 18.7.2017.


Srpski vaterpolisti su na poslednjih devet velikih takmičenja (četiri svetske lige, dva evropska prvenstva, po jedno svetsko prvenstvo, svetski kup i Olimpijske igre) osvojili isto toliko zlatnih medalja
Svetsko prvenstvo u vaterpolu Srbija je započela veoma moćno trijumfom nad Južnom Afrikom od 21:5, a dok čekamo nastavak takmičenja u Budimpešti, pozabavimo se interesantnim brojkama vezanim za dominaciju Delfina u ovom sportu.

Reprezentacija Srbije je u fantastičnom nizu na velikim takmičenjima, retko zabeleženoj u istoriji sporta. Naši vaterpolisti su na poslednjih devet velikih takmičenja (četiri svetske lige, dva evropska prvenstva, po jedno svetsko prvenstvo, svetski kup i Olimpijske igre) osvojili isto toliko zlatnih medalja.

Zanimljivo je da je Budimpšeta prvi put domaćin Svetskog šampionata. Međutim, glavni grad Mađarske donosio je sreću našim vaterpolistima u prošlosti. Do zlata u Budimpšeti naša reprezentacia stizala je na evropskim prvenstvima 2001. i 2014. koa i na Svetskom kupu 2006. godine.

Slobodan Nikić je najtrofejniji vaterpolista sveta. Ujedno je i jedini igrač koji je osvojio zlatne medalje na tri prvenstva sveta, u Montrealu 2005, Rimu 2009 i Kazanju 2015. Po dva naslova ima veći broj naših igrača, od Milanovića i Vasovića koji su dominirali 1986. i 1991, Vanja Udovičić 2005 i 2009 i Aleksića, Filipovića, Gocića, Stefana Mitrovića, Duška i Gojka Pijetlovića i Prlainovića koji imaju najsjajnija odličja iz 2009 i 2015. godine.

Zanimljivo je da je Filipoviću i Prlainoviću ovo šesto učešće na SP, po peti put su tu G. Pijetlović, D. Pijetlović, S. Mitrović i Aleksić, četvrti put Ćuk, po treći Mandić i B. Mitrović, drugi put Jakšić i Ranđelović, dok su debitanti Rašović i Ubović.

Dejan Savić će treći put biti na selektorskoj klupi na svetskom prvenstvu. u Barseloni je bio sedmi, u Kazanju prvi. I kao igrač bio je učesnik četiri planetarna šampionata. U Montrealu 2005. zlato, Fukuoki 2001, srebro, Barseloni 2003 bronza i Melburnu 2007. četvrto mesto. Zanimljivo je da je Savić jedini među selektorima 16 reprezentacija u Budimpešti koji je osvajao titulu šampiona kao i igrač i kao trener.

Aleksandar Šapić je četiri puta bio najbolji strelac šampionata, a Srbija može da se pohvali da je u ovom veku četiri puta imala i najboljeg igrača prvenstva. Bili su to Šapić 2005, Udovičić 2009, Filipović 2011, D.Pijetlović 2015. Bane Mitrović i Prlainović su dobili priznanje 2015. kao najbolji golman i igrač finalnog dana.

Sledeći meč na Svetskom prvenstvu Srbija igra protiv Španije u sredu od 12.10.

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *