BiH sama od sebe pravi taoca

Objavljeno: 18.7.2017.


Ministar spoljnih poslova Slovačke i nekadašnji visoki predstavnik EU u BiH Miroslav Lajčak kaže da ne vidi BiH kao kandidata za članstvo u EU u sledećoj godini.
I dok je u ponedjeljak, naime, zvanični Brisel pozvao BiH na “hitno usvajanje zakona o akcizama i potpisivanje Ugovora o uspostavljanju transportne zajednice”, a predsedavajući Predsedništva Dragan Čović najavio da će BiH do kraja godine završiti obaveze kada je reč o MAP-u za NATO i kandidatskom statusu BiH u EU, poznavaoci bosanskohercegovačkih “prilika i neprilika” sve stavljaju pod veliki znak pitanja.

“Posebno ne u ovakvim okolnostima”, rekao je Lajčak za Dojče vele.

On se na marginama ministarskog Saveta u Briselu osvrnuo na nedavno održani samit Zapadnog Balkana u Trstu gde jedino BiH nije stavila potpis na ugovor o Transportnoj zajednici.

“Samit u Trstu je pokazao da BiH sama od sebe pravi taoca. Političari zbog svoje nesposobnosti da se dogovore u ime evropske budućnosti, što je jedino pitanje koje ima značajnu podršku svih u BiH, su izolovali svoju zemlju čak i od ostalih država u regionu”, napominje Lajčak.

On ponavlja stav da su političarima u BiH partijski i lični interesi važniji od interesa i zemlje i građana. Istovremeno, Lajčak upozorava da se u EU ne ulazi uz pomoć Bonskih ovlašćenja ili sankcija.

“Vi treba da pokažete svakim korakom i legislativnim aktom da su evropske integracije vaš prioritet. Nažalost ,odgovornost međunarodne zajednice leži u tome što smo navikli političare u BiH da mi rešavamo vaše probleme. To tako ne funkcioniše sa evrointegracijama. Pogotovo kada nema entuzijazma (za proširenje u EU). Treba uložiti dvostruko više napora da bi se ušlo u EU”, direktan je slovački šef diplomatije.

Izvor: Tanjug

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *