“Antonov” stigao u Tivat – baca vodene bombe od osam tona

Objavljeno: 18.7.2017.


Aktivni požari u Crnog Gori na primorju i u centralnoj regiji su svi pod kontrolom, a na tivatski aerodrom sleteo je i ukrajinski protivpožarni avion AN 32P.
Kanader iz Ukrajine, sleteo je sa devet članova posade i pratećeg osoblja oko 20.30 na tivatski aerodrom, a kako je ranije poručio predstavnik NATO Pjer Kazalet, on u Crnu Goru dolazi kroz NATO mehanizam za civilnu pomoć, prenosi RTCG.

Reč je o avionu tipa Antonov AN32P, čiji kapacitet je 8.000 litara vode, koji će sa dva “dromadera” Direktorata za vanredne situacije MUP-a gasiti požare na poluostrvu Luštica.

On, kako se navodi, vodenu bombu od osam tona na požarište baca sa visine od samo 40-50 metara, pri brzini od 240-260 km/h.

Takođe, ujutru se očekuje dolazak švajcarskog višenamenskog helikoptera Super puma.

“Na osnovu zahteva za međunarodnu pomoć koji je Crna Gora uputila Mehanizmu civilne zaštite EU i NATO-u, oko 21h se na Tivatski aerodrom očekuje sletanje ukrajinskog protivpožarnog aviona AN 32P, čiji kapacitet je 8000 litara vode, a sutra ujutru se očekuje dolazak švajcarskog višenamenskog helikoptera Super puma, čiji kapacitet je 2000 litara vode”, saopštio je Direktorat za vanredne situacije MUP-a.

Pomoć crnogorskim vatrogascima pružiće i protivpožarni avion Er Traktor (Air Tractor) iz Izraela, kapaciteta 3000 litara vode, koji bi bio operativan narednih dana.

Kako se navodi, predsednik Bugarske Rumen Radev obavestio je crnogorskog kolegu Filipa Vujanovića o spremnosti te zemlje, kao NATO saveznice i prijatelja, da odmah uputi specijalizovani helikopter za gašenje požara koji bi u toku sutrašnjeg dana intervenisao na najkritičnijim mestima požara u Crnoj Gori.

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *