Vučić u Vašingtonu: Rusko pitanje u prvom planu

Objavljeno: 17.7.2017.


Aleksandar Vučić je u prvoj zvaničnoj poseti Vašingtonu od kako je krajem maja preuzeo dužnost predsednika Srbije i to će biti njegov prvi susret sa novom administracijom američkog predsednika Donalda Trampa.
– Određeni pozitivni tonovi u vezi sa budućom saradnjom preovladavaće tokom susreta Vučića sa potpredsednikom SAD Majkom Pensom – ocenjuje za Radio Slobodna Evropa Aleksandra Joksimović, predsednica Centra za spoljnu politiku.

Ali postoji i nekoliko otvorenih pitanja koja će sigurno biti na dnevnom redu, kaže ona, a to su sudski epilozi napada na američku ambasadu i ubistva američkih državljana braće Bitići.

Uoči samog polaska predsednika Srbije u SAD stigla je vest da je Predstavnički dom američkog Kongresa usvojio meru kojom traži od Ministarstva odbrane SAD izveštaje o rusko–srpskoj vojnoj saradnji.

To je saopštio visoki član Komiteta za spoljna pitanja Predstavničkog doma Eliot Endžel dodajući da je reč o meri usvojenoj kao deo Zakona o nacionalnoj odbrani za 2018. godinu.

Ističući da je Moskva nedavno poklonila Beogradu oružje vredno 600 miliona dolara – pri čemu šest borbenih aviona Mig-29, trideset tenkova T-72 i još toliko oklopnih izviđačkih vozila BRDM-2 – ovaj kongresmen iz države Njujork napomenuo je da Srbija sada traži ruske sisteme protivvazdušne odbrane S-300.

– Iskreno, sve me više brinu izbori koje Beograd pravi kad je reč o vojnim i bezbednosnim pitanjima. Zato sam i napisao amandman – rekao je Endžel.

Aleksandra Joksimović ukazuje da je odnos SAD i Rusije dominantna tema u američkom političkom životu, kao i da u tamošnjem društvu vlada nepoverenje kada su ti odnosi u pitanju.

– Dakle, u trenutku kada takva vrsta nepoverenja raste, posmatraju se vrlo pomno svi odnosi različitih partnera sa Rusijom, pa tako i sve ono što se dešava u regionu Zapadnog Balkana – -ukazuje Joksimović.

Srbija, podseća ona , u vojnom smislu ima daleko razvijeniji odnos sa NATO nego sa Rusijom. Ipak – “imajući u vidu upravo stepen nepoverenja, veoma važno je da se ne načini nikakav korak koji bi našim partnerima pomerio taj diskurs Srbije o neutralnosti u vojnom smislu”.

Zbog svega toga, zaključuje Joksimović, ono što će interesovati američke partnere jeste upravo uticaj drugih aktera u regionu.

– Očekujem i da ovo bude jedna od tema, dakle koliko su snažni uticaji drugih aktera u regionu. Podsetiću da je tokom svog nedavnog boravka u Srbiji senator(Džon Mekejn rekao da je zahvalan Vučiću na tome što odoleva pritiscima Rusije – rekla je Joksimović za RSE.

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *