“Vašington post”: Krizu s Katarom namjestili Emirati

Objavljeno: 17.7.2017.

UAE su organizovali hakerski napad na medijske sajtove Vlade Katara, namestivši lažan članak koji je iskorišćen za prekid odnosa grupe arapskih zemalja s Dohom.

To je objavio “Vašington post”, pozivajući se na izjave neimenovanih zvaničnika američke obaveštajne službe kojima su članovi Vlade Ujedinjenih Arapskih Emirata 23. maja rekli za plan.

Priča se narednog dana pojavila na sajtu novinske agencije Katara KNA s navodnim citatom izjave emira Katara, šeika Tamima Bin Hamad el Tanija u kojem je hvalio Iran i naveo da Katar ima dobre veze sa Izraelom. Slične inscenirane izjave pojavile su se na tviter nalogu te novinske agencije.

Katarska novinska agencija KNA je ubrzo saopštila da je hakovana i uklonila članak, međutim Saudijska Arabija, UAE, Bahrein i Egipat su blokirali katarske medije i kasnije prekinuli diplomatske i sve druge veze s Katarom.

U saopšenju Ambasade Ujedinjenih Arapskih Emirata u Vašingtonu međutim piše da su navodi američkog lista “lažni” i da UAE “nemaju nikakvu ulogu” u hakovanju koje se pominje.

Katarska kriza može da ugrozi borbu koalicije predvođene SAD protiv ekstremističke grupe Islamska država pošto su svi učesnici američki partneri i pripadnici koalicije.

U Kataru se nalazi više od 10.000 američkih vojnika i regionalno sediše američke Centralne komande, dok se u Bahreinu nalazi američka Peta flota.

AP navodi da predsednik SAD Donald Tramp snažno podržava Saudijsku Arabiju i UAE u sporu, a time i njihove navode da Doha podržava ekstremiste Islamske države i destabilizuje snage na Bliskom istoku.

Američki državni sekretar Reks Tilerson nedavno je imao diplomatsku turneju u zemljama Persijskog zaliva, ali je završio posetu bez vidljivih znakova rešenja krize.

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *