Rusija radi na avionu koji će letjeti 8.000 kilometara na čas

Objavljeno: 17.7.2017.

Ruski inženjeri, u saradnji sa kolegama iz Evropske unije i Australije, rade na projektu hipersoničnog putničkog aviona koji će leteti brzinom od 8.000 kilometara na čas i prelaziti vazdušnu trasu od Brisela do Tokija za dva sata i 15 minuta.

Model hipersoničnog putničkog aviona predstavlja ambiciozan projekat koji ima međunarodni karakter.

Reč je o izuzetno revolucionarnoj koncepciji koja će drastično premašiti današnje standarde u avio-putničkom saobraćaju, posebno kada se radi o interkontinentalnim letovima.

Ova letelica izgledom veoma odstupa od standardne šeme izrade putničkih aviona. Zamišljeno je da avion koristi motore na tečno vodonično gorivo.

Osnovni cilj koncepcije “Heksaflaj” je ekstremno skraćivanje putovanja između Evrope i udaljenih gradova na Dalekom istoku i u Okeaniji.

Osim ovog projekta, institut CAGI razvija i domaću koncepciju supersoničnog putničkog aviona “SDS/SPS”. On bi trebalo da omogući let od 8.600 kilometara sa srednjom krstarećom brzinom od 2.000 kilometara na čas.

Avion je zamišljen u varijanti koja će imati dve klase, biznis VIP i ekonomsku-putničku, maksimalnog kapaciteta do 85 putnika.

Za razliku od prve generacije nadzvučnih putničkih aviona, koji su usled ogromne potrošnje goriva u atmosferu ispuštali ogromnu količinu izduvnih gasova i tako uništavali ozonski omotač i proizvodili nesnosnu buku, “SDS/SPS” neće imati takvih problema, navode ruski mediji.

Izvor: Agencije

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *