Rumun na pijaci kupio njemački uređaj za šifrovanje – Enigmu

Objavljeno: 17.7.2017.


Ono što je trebalo da bude pisaća mašina, međutim, bila je enigma – nemački uređaj za šifrovanje i dešifrovanje važnih poruka iz perioda Drugog svetskog rata. Nemci su bili toliko sigurni u enigmu da su verovali da niko ne može da je “provali”, iako je to engleskim kriptolozima pošlo za rukom. Na aukciji održanoj u […]
Ono što je trebalo da bude pisaća mašina, međutim, bila je enigma – nemački uređaj za šifrovanje i dešifrovanje važnih poruka iz perioda Drugog svetskog rata.

Nemci su bili toliko sigurni u enigmu da su verovali da niko ne može da je “provali”, iako je to engleskim kriptolozima pošlo za rukom.

Na aukciji održanoj u Bukureštu, ta ista mašina sa buvljaka dostigla je cenu od 45.000 evra, koliko je za nju izdvojio anonimni kolekcionar.

Srećni čovek, koji je na enigmi zaradio više novca nego što je uložio, profesor je kriptografije “koji je vrlo dobro znao šta kupuje”, rekao je Kristijan Gavrila iz aukcijske kuće Artmark.

Prodavac sa pijace, međutim, nije znao. Budući da je Rumunija sve do 1944. godine bila saveznik nacističke Nemačke, istoričari veruju da se na njenoj teritoriji, po podrumima i tavanima, nalazi još neotkrivenih enigmi. Više hiljada ovih uređaja je bilo proizvedeno, ali se veoma mali broj njih našao na aukcijama pred kolekcionarima ratnih memorabilija.

Prošlog meseca jedna enigma prodata je kod Kristija u Njujorku za rekordnih 547.500 dolara, dok je mašina korišćena u filmu “Enigma”, iz 2001. godine, na aukciji dostigla cenu od 208.137. dolara.

Izvor: Agencije

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *