Prijeti nestašica maslaca

Objavljeno: 17.7.2017.


Neuobičajen fenomen, da u cijelom svijetu maslac dostiže rekordne cijene, prva je u aprilu primijetila Organizacija za hranu i poljoprivredu (FAO).
Time se počela odmotavati priča koju posljednje vrijeme vrte evropski mediji o tome da su u cijeloj Njemačkoj u jednoj godini cijene mliječnih proizvoda porasle za 13 odsto, da u Francuskoj slijedi skok cijena kroasana, da u Velikoj Britaniji već danas računaju da bi moglo biti nestašice maslaca na Novu godinu.

Sada i “Financial Times” piše da cijeloj Evropi predstoji nestašica maslaca. A u osnovi svega stoji odluka Evropske unije iz 2015. godine da liberalizuje trgovinu mlijeka.

Preko noći se dogodilo da je ponuda nadmašivala potražnju, što je značilo da su cijene mlijeka i mliječnih proizvoda pale, da bi na kraju farmeri i seljaci sve brže počeli odustajati od daljeg uzgoja krava muzara.

“Financial Times” dalje napominje da potrošnja maslaca već godinama širom svijeta, posebno Zapada, stalno raste, a kako je riječ o namirnici koja se ne može skladištiti, ili barem nimalo jednostavno, svijet će ove godine, prema predviđanjima FAO i “Financial Timesa”, biti gladan maslaca, koji će zato biti sve skuplji.

Uzroci su klimatske promjene, nedovoljno krava koje daju mlijeko, ali i dvije političke odluke EU.

Izvor: Express

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *