Nisam govorio protiv Bošnjaka

Objavljeno: 17.7.2017.


Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da zahtjev bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović za njegovim sankcionisanjem zbog izjava u Bratuncu predstavlja pokušaj kontinuirane kriminalizacije rukovodstva Srpske, te poručio da će tako biti dok god Srpska postoji i da se na to treba navići i ignorisati.
Komentarišući zahtjev Bakira Izetbegovića da ga OHR, Tužilaštvo BiH i PIK sankcionišu, predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, rekao je da nakon što je propao pokušaj da ga optuže za referendum, Izetbegović pokušava da nađe nove načine da ga dovede pred Sud. U te svrhe, kaže Dodik, koristi se i OBA.

”Poznato je da postoje organizacije u svijetu koje su djelovale i danas djeluju u BiH, u Sarajevu, islamske organizacije raznog tipa, koje danas podržavaju čak i terorizam, a ranije su podržavale projekte povratka i da su zabranjene čak i od strane Savjeta bezbjednosti UN. Na njih sam mislio. Nisam rekao ništa drugo osim toga. Nisam branio, nisam rekao da ne moraju da dođu (Bošnjaci)”, istakao je Dodik.

Dodik kaže da tog dana u Bratuncu nije rekao ništa drugo, osim toga.

“Bošnjaci slobodno žive u Bratuncu, Srebrenici i na nekim drugim mjestima. Nisam rekao da ne moraju da dođu, 99 odsto imovine vraćeno je prijeratnim vlasnicima, mnogi projekti obnove su urađeni i znatan broj tu živi, ništa im ne smeta”, napomenuo je Dodik.

Dodik je naveo da nisu imali dokaze za razne priče o njemu, pa su pokušali sa referendumom, pa kada ni to nije uspjelo, na teret mu stavljaju antidejtonsko djelovanje.

“Dok god postojimo oni će tako raditi, prema tome treba da se malo naviknemo i to ignorišemo. I visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko odjednom interveniše na isti način, gotovo istim jezikom kao i Izetbegović, ali i to smo već naučili u nekom ranijem vremenu”, poručio je predsjednik Republike Srpske.

Dodik kaže da sve vrijeme traže sankcije protiv njega, pa je prošle sedmice Tužilaštvo BiH zbog nepostojanja dokaza obustavilo istragu u vezi sa referendumom, a već danas se pojavljuje priča koja ponovo treba da skrene pažnju na tu igru kojom bi najradije vidjeli sve iz Republike Srpske u Sudu i Tužilaštvu BiH i tamo im presuđivali po svojoj volji, a kao podloga za to im služi Obavještajno-bezbjednosna agencije /OBA/, koja pokušava da inkriminiše razne ljude.

Činjenica je, dodaje Dodik, da do sada niko nije odgovarao za više od 3.500 pobijenih Srba u Podrinju i da su povratak Bošnjaka u jednom periodu finansirale organizacije koje se danas dovode u vezu sa terorističkim aktivnostima.

Izetbegović je na današnjoj pres konferenciji rekao da je Dodikova izjava, koju je dao u Bratuncu, u kojoj govorio o “okupaciji Drine”, protivustavna i antidejtonska, a Dodik je odgovorio da se to nije odnosilo na povratnike.

Izvor: Agencije

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *