Naučnici došli do neočekivanog otkrića o pokrovu iz Torina

Objavljeno: 17.7.2017.

Naučnici su dugo gajili sumnje da je pokrov iz Torina, na kom se nalaze obrisi muškog lica, korišten da se umota Isus Hristos nakon raspeća, pa su čak i neka istraživanja ukazivala da je reč o artefaktu iz srednjeg veka, a ne predmetu iz vremena Hrista. Međutim, novo istraživanje izgleda ide u prilog hrišćanima.

Elvio Karlino istraživač Instituta kristalografije u Bariju kaže da čestice izdvojene sa pokrova ukazuju da je njim bila obmotana žrtva mučenja.

“Čestice imaju neobičnu strukturu, veličinu i raspoređenost”, kaže profesor Đulio Fanti sa Univerziteta u Padovi.

On kaže da je krv osobe koja je bila umotana u pokrov sadržala visok nivo supstanci kreatinina i feritinina, kakve su uobičajene kod žrtvi mučenja i prebijanja. 

“Dakle, prisustvo ovih nanočestica pronađenih tokom naših eksperimenata ukazuje da je čovek umotan u pokrov iz Torina umro nasilnom smrću”, zaključuje Fanti.

Pokrov je dugačak tri, a širok jedan metar, a na sebi ima blede obrise lica muškarca, za koje hrišćani veruju da je pripadalo Isusu.

Tokom poslednjih decenija više puta je naučno proučavano, a prema jednoj teoriji, pokrov je napravljen u srednjem veku i lažno predstavljen kao platno u koje je umotano Hristovo telo skinuto s krsta. 

Fanti smatra da njihovo istraživanje otvara prostora novim pretpostavkama o poreklu pokrova iz Torina.

Izvor: Beta

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *