Ministar: UAE nisu odgovorni za hakovanje

Objavljeno: 17.7.2017.


Ujedinjeni Arapski Emirati nisu odgovorni za hakovanje katarskih vebsajtova što je podstaklo izbijanje krize u odnosima sa Dohom, izjavio je danas ministar spoljnih poslova Anvar Gargaš.
Obraćajući se učesnicima jednog foruma u Londonu, on je rekao da UAE ne bi tražile od kompanija da biraju da li će poslovati sa UAE ili Katarom, kako bi kriza postala još dublja. Ujedinjeni Arapski Emirati navodno su naložili hakovanje naloga katarske vlade na društvenim mrežama, kako bi lažne izjave katarskog emira, Šeika Tamima Bin Hamad al Tanija, bile objavljene, što je dovelo do diplomatske krize, objavio je Washington Post, citirajući neimenovane izvore iz bezbjednosnih službi SAD.

Al Tani je navodno u maju hvalio Hamas i rekao da je Iran “islamska sila”, što je dovelo do toga da Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Egipt i Bahrein prekinu sve diplomatske i transportne veze sa Katarom 5. juna ove godine, optuživši tu zemlju da podržava terorizam, piše taj list. Katar je u maju saopštio da su hakeri postavili sporne izjave na društvene mreže, objašnjenje koje su arapske zemlje odbile, prenosi Rojters.

Post piše da su obavještajni zvaničnici SAD došli u posjed operativnih podataka koji ukazuju na to da su najviši zvaničnici vlade Ujedinjenih Arapskih Emirata razgovarali o planiranom hakovanju 23. maja, samo dan prije nego što su se dogodili. Zvaničnici kažu da nije jasno da li su Ujedinjeni Arapski Emirati hakovali sajtove ili su platili nekome da to učini.

I ambasador Ujedinjenih Arapskih Emirata u SAD Jusef al Otaiba demantovao je navode. “Ono što je istinito je ponašanje Katara. Finasiranje i podrška ekstremista, od Talibana do Hamasa i Gadafija. Podsticanje na nasilje, radikalizaciju i podrivanje stabilnosti komšijskih zemalja”, navodi se u saopštenju al Otaibe. Stejt department SAD je odbio da komentariše teskt Rojtersa.

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *