Merkel: Ne prihvatam gornje granice

Objavljeno: 17.7.2017.


Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila u intervjuu nemačkoj televiziji ARD da će se kandidovati za pun četvorogodišnji mandat na izborima 24. septembra.
Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila u intervjuu nemačkoj televiziji ARD da će se kandidovati za pun četvorogodišnji mandat na izborima 24. septembra.

Ona je između ostalog u intervjuu branila svoju migracionu politiku, još jednom odbacivši gornju granicu broja izbeglica. “Što se gornje granice broja izbeglica tiče moj stav je i dalje više nego jasan: ja neću prihvatiti gornje granice”, rekla je Merkel.

Postavljanje granice traži CSU s kojom je kancelarkina CDU na saveznom nivou u koaliciji.

Smanjenjem broja izbeglica kroz ciljano usmeravanje i borbu protiv uzroka emigracije može postići više nego prostim uvođenjem gornje granice, rekla je ona, prenosi Hina.

Deset nedelja uoči federalnih izbora, rival Merkelove Martin Šulc optužio je kancelarku da daje “prazna obećanja” o ekonomskoj i političkoj budućnosti Nemačke. Ona je odbacila optužbe da zanemaruje infrastrukturu zemlje, i istakla da su investicije već povećane, ali da u nekim delovima Nemačke postoje prepreke kad je reč o kapacitetima i planovima za trošenje novca.

“Trenutno ne možemo da potrošimo novac koji imamo”, rekla je ona za ARD, ukazavši na prepreke koje postoje kad je reč o planovima i kapacitetima građevinske industrije i na nivou regionalnih vlasti, prenosi Rojters.

Nemačka je namenila milijarde evra investicija za škole, predškolske ustanove, bolnice i izgradnju stanova, ali su lokalne vlasti do sada, zbog problema u planiranju, potrošile samo deo tih sredstava, napominje britanska agencija.

Merkel je danas rekla da je federalna vlada ostavila na stranu dodatna novčana sredstva za nove investicie u srednjeročnim budžetskim planovima, istakavši da “ima još mnogo posla u tom pogledu”.

Izvor: Tanjug

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *