Jadran u plamenu: CG traži pomoć EU, u Splitu eksplozije

Objavljeno: 17.7.2017.


Bukte požari na Jadranu. U Splitu jedan čovek preminuo, na desetine ostalo bez kuća. Situacija s požarima na crnogorskom primorju teška. Zatražena i pomoć EU.
RTCG navodi da su predsednici opština Herceg Novi, Kotor i Tivat uputili zahtev premijeru Dušku Markoviću i Ministarstvu unutrašnjih poslova za hitan angažman avijacije u gašenju požara na Luštici, ocenjujući da je situacija alarmantna i da treba tražiti pomoć iz regiona.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Crne Gore je preko Mehanizma civilne zaštite Evropske unije uputilo zahtev za međunarodnu pomoć, a, kako je istakao prvi čovek tog resora Mevludin Nuhodžić, odgovor očekuju do kraja dana.

“Sa našim snagama kontrolišemo situaciju i bez avijacije jer meteo uslovi nisu dozvolili da se u gašenje uključe avioni zbog jakog vetra. Zatražili smo pomoć od Evropske unije i naš zahtev se već razmatra u Briselu, o mogućnosti da se u pomoć uključe avioni sa najbližih destinacija u okruženju i postoji mogućnost da nam već večeras bude upućena pomoć avionima”, kazao je Nuhodžić novinarima na požaru na Luštici.

Na pitanje novinara da li je ovakva organizacija razlog za ostavku, ministar je kazao da nije jer su sve raspoložive snage uključene u akciju.

On je rekao da “dromader”, koji je na prethodnom gašenju prizemljen, nije bezbedan i da je bilo kratko vreme da bi se on osposobio za dejstvo, a procedura za njegov remont traje dugo.

Nuhodžić je kazao i da se razmišlja o nabavci novih aviona.

On je ponovio apel građanima da prijave svaku sumnju u podmetanje požara.

“Složeni meteorološki uslovi, jak vetar i vrućine utiču na požare, a statistika pokazuje da često građani svojom nepažnjom budu uzročnik požara”, kazao je Nuhodžić, koji je nakon Luštice obišao i požarišta na području opštine Kotor.

Kako se navodi, ceo dan gori na više mesta, najgore je u zaleđu između Omiša i Splita.

Veliki požar koji je buknuo u prvom satu ponedeljka – 42 minute nakon ponoći u Tugarama, tokom noći i jutra proširio na Srinjine, Sitno Gornje i Donje, a vatreni jezici stigli su čak i do Mosora se na stotine vatrogasaca već satima i sa zadnjim atomima snage bore protiv tog požara, ali i bure koja još uvek nemilosrdno duva i stalno menja smer vatre, javlja “Indeks”.

Vatra je u popodnevnim satima satima stigla do Splita i po tom gradu pepeo pada poput pahuljica.

Zatvoren je Siti senter uan u Splitu. Centar je na strani prema Mejašima, sa strane Žrnovnice.

Gori pred benzinskom pumpom kraj Solina, praktično pred ulazom u Split. Takođe, čitaoci “Indeksa” javljaju da gore dalekovodi I da se mogu videti bleskovi i čuju se eksplozije.

Na području Splitsko-dalmatinske županije po vrlo nepovoljnim uslovima i pomognuti snažnim vetrom gori 12 požara, koje gasi oko 400 ljudi sa više od 100 vatrogasnih vozila i uz pomoć kanadera i er-traktora, izjavio je danas vatrogasni komandant Splitsko-dalmatinske županije Dražen Glavina.

Kod Sitna Gornjeg brani se kuća po kuća, kanaderi pomažu da vatrogasne snage mogu prići vatri, a slično je kraj Tugara, gde je vatra odmaknuta od kuće, ali zbog vetra može opet promeniti smer, rekao je Glavina, prenela je Hina.

Dislocirali smo sve ljude i digli domaće snage koliko smo god mogli, tako da u proseku na svakom požaru sada gasi po 30 vatrogasaca plus veliki požar kod Sitnog na kojem je puno više ljudi, rekao je Glavina.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović rekao je da su rezervne snage hrvatske vojske stigle u deo Žrnovnice, te da će doći i vatrogasci iz dugih županija.

Božinović je rekao da povređenih nema, osim što je jedan muškarac preminuo od srčanog udara, a o materijalnoj šteti u ovom trenutku teško je precizno govoriti.

Ima izgorelih maslinika, štete na nekim objektima, nekim kućama, međutim za pravi uvid je potrebnmo da se situacija smiri, dodao je on.

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *