Električni automobili počeli nasmrt da plaše velike naftne kompanije

Objavljeno: 17.7.2017.


Naftnim kompanijama ovo nije prvi put da se sreću s pretnjom električnih automobila, ali izgleda da i same postaju svesne da su ovoga puta okolnosti drugačije.
Bloomberg prenosi da je OPEC upetostručio dugoročnu procenu prodaje električnih i plug-in hibridnih vozila, a isto su učinili i Exxon Mobil i BP.

U OPEC-u su prošle godine verovali da će 2040. tržište progutati 46 miliona električnih automobila a sada su uvereni da će ta brojka biti – čak 266 miliona!

Exxon Mobil je svoju procenu revidirao sa 65 miliona na 100 miliona električnih automobila do 2040. godine, kao i BP koji je svoja očekivanja podigao za 40 posto na 100 miliona električnih automobila do 2035.

Analitičari veruju da će potražnja za naftom do 2040. pasti za 8 miliona barela dnevno, što je količina koju proizvode Iran i Irak zajedno.

A šta misle proizvođači automobila? Čini se da su oni puno skeptičniji, mada iz automobilskog salona u automobilski salon imamo priliku da vidimo sve više električnih modela koji uskoro kreću u prodaju, a vodeći proizvođači očekuju ukupnu prodaju od tek 6 miliona električnih vozila do 2025. i 8 miliona do 2030.

Da li su veliki naftaši previše pesimistički ili proizvođači automobila nedovoljno optimistički raspoloženi pokazaće vreme.

Izvor: Autoblog

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *