Deficit Srpske milijardu i po maraka

Objavljeno: 17.7.2017.


Republika Srpska bilježi deficit u robnoj razmjeni sa inostranstvom. Međutim, mnogo lokalnih zajednica ostvaruje pozitivne rezultate. Zanimljivo je da je Zvornik uspješniji u tom pogledu, nego Banjaluka kao administrativni centar Republike Srpske.
Pored enormne zaduženosti, Republika Srpska se ne može pohvaliti ni dobrom robnom razmjenom. Milijardu i po maraka. Toliki je spoljnotrgovinski deficit Republike Srpske na godišnjem nivou.

Srpska je prošle godine izvezla robu vrijednu preko dvije i po milijarde, dok je uvoz bio gotovo četiri i po milijarde maraka.

Od 63 lokalne zajednice u Srpskoj, u 28 je prošle godine vrijednost izvezene robe premašila uvezenu.

U Kotor Varošu, četiri preduzeća u potpunosti svoje proizvode plasiraju u inostranstvo. Osim što izvoze, zapošljavaju i oko 80 odsto stanovništva opštine.

Indikativno je to da u odnosu na Kotor Varoš, Derventu, Stanare ili Šipovo, najveći grad Republike Srpske bilježi deficit koji je najizraženiji u cjeloj Republici Srpskoj. Prošle godine uvoz je premašio izvoz za preko milijardu maraka.

Ekonomisti podsjećaju da država ne pomaže izvoznike sistemski.

Više smo kupili nego prodali. Republika Srpska u prvom kvartalu ove godine je najviše prodala Italiji, Hrvatskoj i Srbiji. Najviše je uvezla iz Srbije i Njemačke.

BN televizija

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *