Deđijang nastavlja posjetu, danas s Brnabićevom

Objavljeno: 17.7.2017.


Predsednik stalnog komiteta 12. svekineskog narodnog kongresa Narodne Republike Kine Džang Deđiang sastaće se danas sa predsednicom Vlade Anom Brnabić.
Predsednik stalnog komiteta 12. svekineskog narodnog kongresa Narodne Republike Kine Džang Deđiang sastaće se danas sa predsednicom Vlade Anom Brnabić.

Džang će se i obratiti poslanicima na posebnoj sednici parlamenta, koju je sazvala predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković. U okviru posete predsednici dva parlamenta, Gojković i Džang, sa premijerkom Anom Brnabić, obići će Železaru Smederevo i TE Kostolac B.

Gojković i Džang potpisali su juče Memorandum o razumevanju između dva parlamenta, poručujući da su odnosi Srbije i Kine na istorijski visokom nivou i da su dve zemlje spremne da i dalje učvršćuju saradnju.

Džang je, posle potpisivanja Memoranduma, istakao da su Srbija i Kina prijatelji u svim uslovima i važni partneri.

“Naši bilateralni odnosi su izdržali iskušenja vremena i promena situacije na međunarodnoj sceni, dobro se razvijaju i zrače novu vitalnost iz strare tradicije”, rekao je Džang.

On je podsetio da je prošlog juna kineski predsednik Si Điping posetio Srbiju, i da su tada lideri dve zemlje odlučili da bilateralnme odnose podignu na nivo sveobuhvatnog strateškog partnerstva, čime su otvorili novo, istorijsko poglavlje saradnje Srbije i Kine.

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković istakla je da su odnosi dve zemlje veoma dobri i da se u poslednjih nekoliko godina nalaze na istorijsko visokom niovu.

Gojković je istakla da je izjava predsednika dve države o uspostavljanju sveobuhvatnog strateškog partnerstva od izuzetnog značaja za Srbiju i Kinu, te dodala da je sa Džangom razgovarala o mogućnostima unapređenja saradnje dva parlamenta i ciljevima koja ta saradnja treba da ostvari.

Memorandum o razumevanju, podvukla je Gojković, je još jedan korak i potvrda čeličnog prijateljstva Srbije i Kine, koje je uspostavljeno zahvaljujući politici i rukovodstvima dve države.

Predsednica parlamenta je poručila da će Srbija nastaviti sa podrškom politici jedne Kine, kao što Kina pruža podršku suverenitetu i teritorijalnom integritetu Srbije.
Gojković je posebno podsetila na značaj sporazuma o ukidanju viza između Srbije i Kine, koji je, kako je rekla, unapredio saradnju u oblasti turima i koji otvara potencijale za bolju i veću saradnju na ekonomskom polju.

Džang i Gojković juče su položili vence i odali počast stadalima u NATO bombardovanju kineske ambasade u Beogradu 1999. godine.

Na mestu gde je u bombardovanju kineske ambasade na Novom Beogradu 1999. godine poginulo troje kineskih novinara, odata je počast uz postrojenu Gardu Vojske Srbije i himne dve države.

Izvor: Tanjug

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *