Dačić: Vlada će raspravljati o statusu centra u Nišu

Objavljeno: 17.7.2017.


Prvi potpredsednik Vlade Srbije Ivica Dačić rekao je da će Vlada u narednom periodu raspravljati o davanju diplomatskog statusa pripadnicima Ruskog humanitarnog centra u Nišu, uz opasku da je ta tema veoma ispolitizovana.
“Ta tema je mnogo ispolitizovana i dovedena do tog nivoa, do mnogo višeg značaja nego što jeste”, rekao je Dačić odgovarajući na pitanja novinara pred sednicu GO SPS-a, čiji je predsednik.

Prema Dačićevim rečima, u tom slučaju treba voditi računa o stavovima raznih zemalja o tom pitanju (diplomatskom statusu za RHC) ali i o našim nacionalnim interesima.

“O tome će se izjasniti Vlada Srbije u narednom periodu”, rekao je Dačić.

Upitan da prokomentariše poziciju Srbije u odnosu na EU, NATO i Rusku Federaciju, Dačić je rekao da se evropski put Srbije ničim ne suprotstavlja njenim prijateljskim odnosima sa drugim zemljama.

Dačić je takođe podsetio da se srpska politika o tim pitanjima nije menjala.

“Mi jesmo opredeljeni za evopski put, jer smatramo da je to u najboljem interesu građana Srbije. S druge strane, mi imamo i svoje druge strateške ciljeve i prioritete, kao što je očuvanje našeg suvereniteta i integriteta, kao što je princip vojne neutralnosti i naše zalaganje za unapređenje odnosa sa tradicionalnim prijateljima kao što su Rusija i Kina i niz drugih zemalja”, naveo je Dačić.

Dačić je pored Rusije i Kine istakao prijateljske odnose sa Indijom, brojim afričkim i latinoameričkim zemljama koje nas, kako je napomenuo, podržavaju kada je reč o našem teritorijalnom suverenitetu i integritetu, odnosno o jednostrano proglašenoj nezavisnosti Kosova i Metohije.

“Predsednik Aleksandar Vučić se nalazi u značajnoj poseti SAD i već je rekao da će izneti naše stanovište koje predstavlja ruku pruženu za saradnju svima, koja podrazumeva partnerstvo. Mi u skladu sa tim nemamo razloga da menjamo naše stavove”, rekao je Dačić.

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *