Da li su FBI i CIA nemoćni protiv curenja podataka

Objavljeno: 17.7.2017.


FBI i CIA bore se da stanu na kraj kineskoj industrijskoj špijunaži
Dok CIA traga za teroristima po pustinjama, Kinezi tragaju za proizvodima američke nauke i tehnologije od Zapadne do Istočne obale: počev od rezultata najsavremenijih istraživanja raka u Viskonsinu, pa do softvera za vetrogeneratore u Masačusetsu.

Ko bi rekao da su Kini potrebni saveti za gajenje pirinča?

Kad su američki carinici i graničari u avgustu prošle godine otvorili prtljag kineske poljoprivredne delegacije, našli su koverte koje sadrže posebno genetski modifikovan pirinač i druge vrste semena, za koje tvrde da su ukradeni od jedne kompanije u Arkanzasu. Prema krivičnoj prijavi podnetoj prošlog meseca u Kanzasu, to seme, genetski izmenjeno za farmaceutsku upotrebu uz utrošak više miliona dolara, nabavljeno je na nelegalan način uz pomoć dvojice kineskih emigranata – biljnog genetičara u istraživačkom centru u Arkanzasu (koji je osnovalo ministarstvo poljoprivrede) i biotehnologa, koji je diplomirao na Državnom univerzitetu Luizijane, a radi u kompaniji iz Kolorada, koja je pomenuto seme i proizvela.

Odmah u komšiluku, u Ajovi, jedan farmer sa oglednih polja „Dipon Pajonira“, vodeće kompanije za usavršavanje semena, naleteo je 2011. na Kineza koji je iskopavao genetski modifikovani kukuruz na otvorenom polju. Drugi ga je čekao u kolima u blizini. Nakon neugodnog raspitivanja o tome šta tu rade, obojica su zbrisala, ali farmer je stigao da zapiše broj registarskih tablica.

U slučaj se umešao FBI i postavio prisluškivače u automobil osumnjičenih. „To su u stvari vrlo ozbiljni prekršaji“, čuli su kako kaže jedan od njih. Drugi se složio: „Mogli bi da nas smatraju špijunima!“

U ovom slučaju je na kraju šest Kineza optuženo za pokušaj krađe industrijskih tajni, a svi su bili zaposleni u kineskim firmama za proizvodnju semena. Prema indicijama, vođa ovog kruga bio je Mo Robert Heilong iz Boka Ratona na Floridi, naturalizovani državljanin SAD, inače direktor međunarodnog poslovanja kineske kompanije „Bejdžing Dabeinong tejnolodži grup“. Istražitelji sumnjaju da je neko iz „Dipon Pajonira“ uputio optužene za špijunažu na lokaciju na kojoj rastu izdanci. Heilong je u pritvoru, ostali na slobodi.

Foto: Američka Nacionalna bezbednosna agencija; Autor: Profimedia

SKAKAVCI

Kako obaveštajni stručnjaci tvrde, Heilong i drugi osumnjičeni za industrijsku špijunažu proizvodnje semena samo su nekoliko skakavaca iz čitavog jata koje brsti američke tehnološke tajne. Njihov nestašluk u Ajovi privukao je prošle godine kratkotrajnu pažnju zbog svoje kapriciozne drskosti, ali u SAD maltene svake nedelje uhapse nekog kineskog industrijskog špijuna, a tome se ne posvećuje ni približno toliko pažnje koliko se, na primer, posvećuje sajber-ratu koji Kina vodi. Neki od tih agenata su profesionalni špijuni koje je kineska obaveštajna služba poslala da dođu do američkih vojnih tajni, ali obaveštajni stručnjaci tvrde da je mnogo više „amatera“, poslatih da potkradaju američka industrijska skladišta.

Dok CIA traga za teroristima po pustinjama, Kinezi tragaju za proizvodima američke nauke i tehnologije od Zapadne do Istočne obale: počev od rezultata najsavremenijih istraživanja raka u Viskonsinu, pa do softvera za vetrogeneratore u Masačusetsu. O tome svedoči veliki broj slučajeva koji pune američke federalne sudove i sudove saveznih država.

Mišel van Kliv, bivša predsednica Nacionalne službe za kontrašpijunažu SAD, tim povodom za Njuzvik kaže: „Istina je da Kina doživljava zapanjujući privredni rast, ali većina ljudi ne zna da je deo toga zasnovan na sistematskom programu čiste krađe koji njihova država sprovodi. Kompanije kao što su ‘Motorola’, ‘Ford’, ‘Dženeral motors’, ‘Dipon’ i druge – privatni pokretači inovacija i profita – sve su na meti Kineza.“

Van Klivova i zvaničnici kontraobaveštajne službe kažu da su Kinezi neobično inteligentni i strpljivi. „Oni potajno angažuju komercijalna preduzeća da sakupljaju strane tehnologije“, objašnjava ona. „Ubacuju ‘skupljače’ u američke kompanije kako bi sebi olakšali pribavljanje novih tehnologija… Peking u SAD ima neformalnu organizaciju koja pomaže da se ti stručnjaci prate kako bi mogli da planiraju njihov sledeći potez – što znači da će u tom pogledu stvari postati još gore. Broj poslovnih ljudi, naučnika, inženjera, svršenih studenata i komercijalnih preduzeća iz Kine koji rade u SAD nastavlja da raste i daleko prevazilazi naše mogućnosti da kontrolišemo njihove potencijalne ilegalne aktivnosti.“

Izvor: Newsween

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *