Vlada se zadužuje da spase banke

Objavljeno: 16.7.2017.


Vlada Republike Srpske zadužuje se za 55 miliona maraka kod EBRD-a da bi sanirala alarmantno stanje u bankarskom sektoru.
U preostalih osam banaka postoji više od pola milijarde kredita koji su teško naplativi, pa MMF traži hitnu intervenicju. Loši krediti odveli su u propast Bobar Banku i Banku Srpske koje ipak nisu bile od ključne važnosti za cijeli sistiem. Ipak, Centralna banka BIH otkrila je da su pred kolapsom i dvije velike banke u BiH pa ekonomisti kažu da je potrebna hitna intervencija.

“Nažalost mi nismo upoznati koje su to dvije sistemske banke i koje su to preostale nesistemske banke koje su po ovom izvještaju zaista u jednoj situaciji koja zahtjeva, ja bih rekla, sistemsko rješenje.

Postoji veoma značajan rizik o kojem ne govorimo na sistemski način i dalje govorimo o bankama i pojedinačnim slučajevima koji su isplivali u javnost ali nismo pričali o svim ovim bankama”, rekla je Adisa Omerbegović, prorektor Međunarodnog univerziteta u Sarajevu.

Ima ih ukupno devet po izvještaju Centralne banke a dvije velike mogu sa sobom da povuku u propast cijeli sistem jer jedna ima čak 50 odsto kredita koje će teško naplatiti. Ti podaci već na narednom zasjedanju naći će se pred poslanicima u Narodnoj skupštini Republike Srpske koji će glasati kako o izvještaju Agencije za bankarstvo tako i o kreditu za spasavanja banaka. Prijedlog zaduženja kod EBRD-a za opoziciju nije loš izbor jer MMF i Svjetska banka uvode neku vrstu supervizije.

“Očigledno je da, upravo zato što oni nemaju povjerenja u domaće finansijske institucije, traže da kroz ove projekte, koje će praktično finansirati građani Republike Srpske, uvode superkontrolu koja će značiti da nam se u buduće neće moći dešavati ovakve pojave koje su nam se desile u prošlom vremenskom periodu. Ono što ostaje veliki problem to je pitanje odgovornosti”, rekao je Adam Šukalo, poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Odgovornost je pokrenuta, odgovaraju u vlasti, i ističu da rješenje za tako važan problem moraju svi zajedno naći.Na tom kursu je i nedavna promjena direktora Agencije za bankarstvo.

“Vi znate da je na prošloj sjednici izabran i novi direktor Agencije za koga i određeni opozicionari, prije svega gospodin Čavić i njegova partija, su dali podršku što znači da nije promjena samo zbog promjene”, rekao je Radovan Višković, šef kluba poslanika SNSD-a u NS Republike Srpske.

Rade Rastoka zamijenio je Slavicu Injac na mjestu direktora Agencije za bankarstvo pa vladajući očekuju od njega konkretne poteze. Kredit od 55 miliona za podršku saniranju bankarskog sektora Vlada podiže na 32 godine a biće vraćan iz budžeta Republike Srpske.

Info.BN

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *