Nezvanični referendum opozicije u Venecueli

Objavljeno: 16.7.2017.


Opozicija u Venecueli organizovala je nezvanični referendum kako bi pojačala pritisak na predsednika Nikolasa Madura. Izjašnjavanje građana održava se u trenutku kada Maduro traži osnivanje specijalnog tela, što njegovi suparnici nazivaju konsolidacijom diktature.
Cilj simboličnog referenduma, sa pitanjem da li građani žele prevremene izbore, jeste da se dodatno utiče na Madurov legitimitet u vremenu ekonomske krize i protesta protiv režima.

Protesti traju već tri meseca, a stradalo je 100 osoba.

Opozicija je oko sedam sati po lokalnom vremenu otvorila referendum na oko 2.000 mesta širom države, kao čin građanske neposlušnosti koju prati “nulti čas” što je, kako navodi agencija, mogući nagoveštaj državnog udara ili neke druge akcije protiv Madura.

Maduro (54) navodi da je današnji plebiscit ilegalan i beznačajan.

Umesto toga, predsednik se zalaže za zvaničan referendum 30. jula o formiranju nove skupštine, a koji će omogućiti ustavne izmene.

Glasači na današnjem referendumu odgovaraju na tri pitanja: da li odbijaju skupštinu, da li žele da oružane snage brane postojeći ustav i da li žele da izbori budu održani pre nego što Maduru istekne mandat 2018.

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *