Muškarci desno, žene lijevo: Posljednja odvojena plaža u Evropi

Objavljeno: 16.7.2017.


Plaža El Pedoćin u Trstu, stara 114 godina, svojevrsna je institucija koja se predstavlja kao poslednja plaža u Evropi na kojoj se muškarci i žene odvojeno kupaju.
Trst je i dalje ponosan na beli zid koji deli muškarce i žene na plaži Banjo ala Lanterna, poslednjoj evropskoj plaži na kojoj se odvojeno kupaju muškarci i žene.

“Možda zvuči paradoksalno, ali zid nas čini slobodnijim, a ne manje slobodnim”, kaže Sabrina Pekijari, učiteljica u osnovnoj školi i redovna posetiteljka plaže.

Plaža, lokalnom stanovništvu poznata kao El Pedoćin, osnovana je 1903. godine u vreme dok je Trst bio pod austrougarskom vladavinom. Ostala je institucija tokom turbulentne istorije grada tokom 20. veka, uključujući tu i dve decenije fašističke vladavine gradom i amričku okupaciju od 1947. do 1954.

Muškarci i žene su na plaži bili prvo odvojeni ogradom, a kasnije je ona zamenjena zidom. Ograda između polova pala je samo jednom, 1959. godine kada je pomerena kako bi žene dobile više mesta za sebe u odnosu na muškarce.

“Žene vole ovo mesto jer im omogućava privatnost”, kaže Mikol Brusafero, novinarka koja je napisala dve knjige o legendarnoj plaži.

“Bez ijednog muškarca u blizini, pokoji kilogram viška ili ne baš savršene noge ne predstavljaju problem”, dodaje ona.

U zemlji u kojoj je moda svakodnevnica, a spoljašnji izgled ženama izuzetno važan i vrsta pritiska i moranja, El Pedoćin obezbeđuje beg od društvene more – na njoj i 80-godišnjakinje mogu da šetaju u toplesu ili nose bikini ako to žele, ističe Brusafero.

Muškarci pak, s druge strane, cene El Pedoćin “jer im daje trenutke slobode od njihovih dosadnih žena”, kaže Đanmarko, dok njegov Elio klima glavom slažući se.

Plaža je otvorena tokom cele godine, a tokom leta dnevno privuče oko 3.000 osoba. Na nju se rado dolazi i zato što je blizu centra grada, a cena ulaznice je samo jedan evro.

Naziv Pedoćin potiče od imena školjki koje su nekada tu živele, koje se na Jadranu lokalno nazivaju pedoče, a reč je o dagnjama.

Podela plaže na ženski i muški deo ukida se samo jednom godišnje, kada se održava letnja zabava ispunjena pićem i plesom. O tome svedoči i dokumentarni film snimljen o El Pedoćinu, koji je prikazan na filmskom festivalu u Kanu 2016. i postigao veliki uspeh u lokalnim bioskopima.

Izvor: N1

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *