Kinezi riješeni da povrate svoje pokradene dragocjenosti

Objavljeno: 16.7.2017.


Stanovnici jednog kineskog sela pokrenuli su pred holandskim sudom parnicu da povrate ukradenog 1.000-godišnjeg mumificiranog monaha, u okviru napora Kine za povraćaj dragocenih artefakata koji su rezneti širom sveta – uključujući i Veliku Britaniju.
U najnoviji pravnu bitku uključili su se stanovnici sela Džangčun, na jugoistoku Kine, koji traže da holandski kolekcionar umetnosti vrati skulpturu Bude za koju tvrde da je nestala iz njihovog sela 1995. godine.

Seljani kažu da 1,2 metra visoka skulptura Bude koji sedi sadrži skeletne ostatke jednog od njihovih predaka, monaha koji je živeo i bio obožavan u selu u vreme dinastije Sung (960-1279 pre nove ere).

Skulptura je bila u seoskom hramu hiljadu godina, tvrde seljaci, pre nego što je ukradena pre 22 godine.

Kip je jedan od mnogih artefakata za koje se Kina nada da će povratiti iz inostranstva.

Jedan od meštana prepoznao je skulpturu nakon što je izložena na izložbi u Mađarskoj 2015. godine, a seljani su se udružili kako bi ga pokušali da je povrate uz pomoć kineske vlade.

“Uveren sam da ćemo dobiti slučaj na sudu”, rekao je advokat Lju Jang, prvog dana suđenja u Amsterdamu u petak.

“Statua pripada meštanima i mislim da bi holandski vlasnik na ljubazan način trebalo da se izvuče iz ove neprijatne situacije”, rekao je advokat za britanski Telegraf.

Jang se i ranije borio u nizu slučajeva u kojima se tražilo preuzimanje ukradenih kineskih artefakata iz inostranstva.

Zvanični Peking je odlučio da povratak tih relikvija bude prioritet. Smatraju da bi više od 10 miliona kineskih kulturnih relikvija trebalo da bude zatraženo i vraćeno iz inostranstva.

Francuski milijarder Fransoa Enri Pino vratio je 2013. godine Kini dve bronzane statue koje potiču iz pekinške Stare letnje palate.

Tu lokaciju opljačkala je britanska i francuska vojska 1860. godine tokom Drugog opijumskog rata.

Mnogi u Kini takođe veruju da su artefakti koji su sada u britanskom muzeju izvorno opljačkani sa te lokacije, a kasnije i prilikom uništenja Zabranjenog grada tokom Bokserskog ustanka.

Britanski muzej je ranije rekao da je “velika većina” njihove kineske kolekcije, koja broji oko 23.000 predmeta, “mirno trgovana ili prikupljena”.

Izvor: N1

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *