Kairo: Sukob policije i stanovnika ostrva, jedna žrtva

Objavljeno: 16.7.2017.


Najmanje jedna osoba je poginula, a 50 je povređeno u sukobima koji su izbili između egipatske policije i stanovnika ostrva Varak, na reci Nil, u Kairu.
Egipatsko Ministarstvo zdravlja saopštilo je da je jedan stanovnik poginuo, a da je 19 povređeno u sukobima, ali nije objasnilo na koji način je muškarac stradao.

U saopštenju Ministarstva unutrašnjih poslova navodi se da je u sukobima povređen ukupno 31 policajac i izvođač radova, koji su zajedno sa njima stigli na Varak.

Kako se ističe, uhapšeno je 10 stanovnika ostrva.

U saopštenju se navodi da su stanovnici ostrva upotrebili puške i kamenje u napadu na policiju, koja je odgovorila ispalivši suzavac.

Sukobi su izbili kada je policija pokušala da iseli stanovnike koji su boravili ili koristili državnu imovinu bez dozvole, u okviru aktuelne kampanje širom zemlje koju je pokrenuo predsednik Abdel Fatah el Sisi kako bi vratio državnu imovinu koju nelegalno kontrolišu ili njome upravljaju zbog profita pojedinci ili komercijalna preduzeća.

Nelegalna upotreba državnog zemljišta je uobičajna u Egiptu, kao i izgradnja na poljoprivrednom zemljištu, što je u suprotnosti sa zakonom, podseća AP.

Lokalni mediji su više nedelja objavljivali fotografije policijskih i vojnih snaga kako ruše zgrade ili komercijalne objekte koji su nelegalno sagrađeni ili rade bez dozvole.

Egipatska vojska saopštila je da su njeni vojni avioni uništii 15 vozila za sve terene koja su prevozila oružje i eksplozije zajedno sa “kriminalnim elementima” nakon što je otkriveno kako se spremaju da pređu libijsku granicu sa Egiptom.

Izvor: Tanjug

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *