Gaudi našeg vremena: Staru fabriku pretvorio je u dvorac iz bajke

Objavljeno: 16.7.2017.


Ono što se činilo kao poslovno samoubistvo i ludački potez, postalo je remek delo umetnosti i izvor dobre zarade. A sve je počelo davne 1973. godine, kada se Rikardo Bofil automobilom vozio iz Barselone i ostao zapanjen videvši kako najstarija cementara u Španiji uništava okolinu.
Bila je to prava industrijska rugoba, sa najvećim dimnjakom u Španiji. Bofil je, međutim, u tom užasu uočio nešto posebno, čime je već tada pokazao da će jednog dana postati genije svoje profesije, jedan od najčuvenijih arhitekata i u svojoj domovini i u svetu.

Fascinirale su ga skulpturalne karakteristike pojedinih elemenata industrijskog postrojenja. I tu se rodila ideja. Saznao je da će fabrika uskoro biti zatvorena i odlučio da je kupi i pretvori u nešto drugo. Takav potez bi mnogi nazvali poslovnim samoubistvom ili bar ludošću.

Imao je 34 godine i 5.000 kvdratnih metara prostora na kome je počeo svoj životni projekt “La Fabrica”. Znao je šta želi, pa se nije libio da dinamitom sruši ono što mu je smetalo, kao i da sadi eukaliptuse, palme i razne voćke po celom prostoru, a čak i po samoj građevini.

U objektima su vremenom počeli da se naziru prozori, stanovi, kancelarije i radni prostori, kuhinje, sobe, dnevni boravci…

Na kraju, u renovirani objekat je preselio svoj projektni biro, a kompleks se čistom dizajnerskom magijom arhitekte pretvorio u nešto što se može najbliže opisati kao betonska verzija dvoraca iz neke bajkovite istorijske legende.

Rikardo Bofil danas ima 77 godina, monumentalna građevina izgleda impresivno, projekt se ispostavio kao sjajn biznis, osim što je reč o sjajnom umetničkom delu.

Pojedini stambeni delovi sada nose imena “Abraxasova palača”, “Arkade na jezeru” i “Antigonina četvrt”. Projekt je zapravo postao Bofilovo životno delo, koja još uvek nije potpuno završeno…

Izvor: B92

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *