Evo kako naše tijelo reaguje na prvi poljubac

Objavljeno: 16.7.2017.


Pet divnih stvari koje se dese kad nekog poljubite prvi put.
Od procenjivanja da li je osoba sa kojom se ljubimo dobar potencijalni partner, do snižavanja nivoa holesterola, evo šta se tokom prvog poljupca sa nekim dešava “iza scene”.

Oslobađa nas stresa

Kad smo pod stresom, često pomislimo da bi nam prijalo piće, ali postoji i efikasnija strategija za borbu protiv stresa, naročito kad je reč o muškarcima. Nedavno sprovedeno istraživanje pokazalo je da nivo hormona stresa, kortizola, upadljivo opada nakon samo 15 minuta ljubljenja. Kod ispitanika muškog pola zabeležen je i porast niova oksitocina, hormona sreće, prenosi “Miror”.

Spušta nivo holesterola

Ako tražite izgovor da preskočite kardio-trening, evo jednog zgodnog: ljubljenje takođe reguliše nivo masnoća u krvi, pokazalo je nedavno istraživanje. Romantičan poljubac snižava nivo holesterola, ispostavilo se.

Vaša pljuvačka je jako, jako “pametna”

Poljubac nam služi da procenimo i da li je osoba s kojom se ljubimo dobar potencijalni partner za odgajanje dece, na osnovu hemikalija koje razmenjujemo ljubeći se. Evolucija se i za to pobrinula…

Osetimo nalet adrenalina

Kad prvi put ljubimo nekoga, osetimo isti nalet hormona koji se javlja kad smo u nekoj potencijalno opasnoj situaciji, a telo ulazi u “bori se ili beži” mod. Nalet adrenalina podiže nam puls, podiže nam nivo energije i ubrzava cirkulaciju. Što su sve odlične stvari!

Luči se mnogo hormona sreće

Naše telo pri prvom poljupcu ne luči samo adrenalin i oskitocim. Krvotokom kolaju još mnogi “dobri” hormoni, kao što su serotonin i dopamin, na primer, oba iz kategorije “hormona sreće”.

Izvor: Mondo

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *