Umjetnici lakše manipulišu

Objavljeno: 15.7.2017.


Kreativne osobe su manje emocionalno suzdržane, pokazuju veći stepen nepoštenja i više rizikuju da bi uspele u životu, tvrde istraživači. Antisocijalna ponašanja mogu se povezati sa psihopatskom zlobom
Umetnički dar može da bude i snažan preduslov za razvoj manipulativnih crta ličnosti. Tako bar tvrde naučnici Univerziteta De la Sale iz Manile. Studija Filipinaca, pod nazivom “Istraživanje postsocijalnog modela psihopatije kreativne ličnosti”, sprovedena je na 503 osobe.

Učesnicima je postavljen niz pitanja sa ciljem da se utvrdi njihovo ponašanje u odnosu na osobine karakteristične za psihopatiju, narcizam i sposobnost manipulacije. Istraživači su, na osnovu rezultata, zaključili da su kreativne osobe manje emocionalno suzdržane, da pokazuju veći stepen nepoštenja i više rizikuju da bi uspele u životu. Autori studije su objasnili da se antisocijalna ponašanja tog tipa mogu povezati sa psihopatskom zlobom.

– Nedostatak emocionalne suzdržanosti, u formi psihopatske smelosti, jeste zapravo integralni deo funkcionalno povezanih kreativnih procesa – navode filipinski naučnici.

Izvor: Novosti

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *