Turska: Otpušteno još 7.400 državnih službenika

Objavljeno: 15.7.2017.


Skoro 7.400 državnih službenika otpušteno je u Turskoj zbog navodne povezanosti sa teorističkim grupama.
Nakon neuspelog pokušaja vojnog puča, Turska je proglasila vanredno stanje koje je na snazi godinu dana, a koje je omogućulo vladi da odlučuje uz pomoć dekreta i otpusti više desetina hiljada ljudi, podseća AP.

Prema najnovijem dekretu, koji je objavljen u petak uveče, otpušteno je 7.395 državnih službenika među kojima su nastavnici, akademici, pripadnici vojske i policije, čime je broj otpuštenih porastao na više od 110.000.

“Prošlo je tačno godinu dana od kada se najmračnija i najduža noć u Turskoj pretvorila u svetao dan, od kada se neprijateljska okupacija pretvorila u narodnu legendu”, izjavio je danas turski premijer Binali Jildirim na posebnoj parlamentarnoj sednici, kojoj je prisustvovao i turski predsednik Redžep Tajip Erdogan.

Jildirim je zahvalio hiljadama ljudi koji su se odazvali pozivu turskog predsednika da izađu na ulice i pruže otpor pučistima.

“Mi možemo da ovde ponovo dođemo zajedno danas zbog naših 250 herojskih mučenika, 2.193 herojska veterana i velikog turskog naroda. Vaša zemlja vam je zahvalna”, poručio je Jildirim.

Više od 50.000 osoba je, takođe, uhapšeno zbog navodne povezanosti sa sveštenikom Fetulahom Gulenom, koji živi u egzilu u SAD, a kojeg Ankara sumnjiči za organizovanje neuspešnog puča, kao i terorističkim grupama. Gulen poriče te optužbe.

Turska će danas održati niz manifestacija u okviru obeležavanja prve godišnjice sprečavanja džavnog puča, pokazujući ujedno da turski predsednik Redžep Tajip Erdogan čvrsto drži vlast u svojim rukama.

Pokušaj državnog udara počeo je 15. jula 2016. u 22 sata kada su pučisti blokirali Bosforski most, zauzeli Generalštab i državnu televiziju.

Zvanično je okončan 16. jula 2016. u 12.57 sati kada je premijer Jildirim proglasio državni udar neuspelim.

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *