Loša odluka: Gubitak ogroman

Objavljeno: 15.7.2017.


Dok je najveći proizvođač struje van pogona, Republika Srpska je zbog suše i smanjene proizvodnje u hidroelektranama primorana da energiju kupuje po paprenim cenama.
“Elektroprivreda RS”, inače poznata kao izvoznik, zbog uvoza struje pretrpeće milionske gubitke.

“Oni su se mogli izbeći da remont TE ‘Ugljevik’ nije započeo 1. jula, u trenutku kada je hidrološka situacija u BiH najgora u poslednjih 50 godina”, tvrdi izvor EuroBlica, energetičar sa dugogodišnjim iskustvom i poznavalac prilika na balkanskom tržištu energije.

I drugi ekspreti iz ove oblasti potvrdili su da se u pravilu remonti ovakve vrste u Evropi obavljaju u periodu od aprila do juna, kada su padavine najobilnije, pa hidroelektrane mogu da amortizuju zastoj u proizvodnji u TE.

Upućeni optužuju Željka Kovačevića, v.d. direktora “Elektroprivrede RS”, da je, namerno ili iz nehata, doneo katastrofalnu poslovnu odluku.

Na pitanje zašto je remont TE “Ugljevik”, nakon nekoliko odlaganja, započeo baš u trenutku kad se u regionu struja najviše troši, a najmanje proizvodi, od rukovodstva Rudnika i termoelektrane “Ugljevik” ni nakon tri dana nismo dobili odogovor.

Iz menadžmenta “Elektroprivrede RS” poručuju da nisu imali puno izbora. Poslednji kapitalni remont “Ugljevika” obavljen je pre 7 godina, pa bi dalje odlaganje, tvrde, bilo “suprotno propisima” i moglo bi dovesti do havarije u pogonima.

“Pored toga, elektrofilteri se ne mogu ugrađivati po kiši, jer se većina tog posla obavlja napolju, a stabilan rad TE ‘Ugljevik’ naročito je bitan zimi, tokom grejne sezone, pa je remont nemoguće raditi od oktobra do aprila”, navodi se u odgovoru iz Službe za informisanje EP RS, piše EuroBlic.

“Blagi deficit”

Ipak, u “Elektroprivredi RS” priznaju da postoji “blagi deficit električne energije zbog ekstremno loše hidrologije”, koja se, kako tvrde, “nije mogla predvideti”. Dokumenti koji su u posedu “EuroBlica” pokazuju da je još proletos postojala sumnja da bi, bez obzira na viškove struje iz maja od oko 100 gigavat časova, Srpska mogla dočekati leto u energetskom minusu.

“Može se dogoditi da nam nedostaje oko 200 megavat-časova, ali samo pod uslovom da bude ekstremna suša i da ne bude padavina u aprilu, maju i junu”, navodi se u pomenutom dokumentu.

Pošto kiše nije bilo, raspisan je tender za kupovinu nedostajuće struje, ali samo za 70 megavat sati, u periodu od 12. jula do 30. septembra, uz mogućnost da se kupi do 20 odsto manje ili više od ove količine. Upućeni tvrde da se na ovaj način ide na ruku dobavljaču, jer će potrebe, izvesno, biti veće, pa postoji mogućnost da se Srpskoj prodaje takozvana “havarijska struja”, koja je i do pet puta skuplja od redovne cene.

Iz “Elektroprivrede RS” odgovaraju da to nije tačno.

“Provodimo uobičajen postupak kupovine, po uobičajenim cenama za band energiju, putem javnih tendera”, odgovaraju iz EP RS, ne precizirajući po kojoj se ceni struja kupuje.

Rok za dostavljanje ponuda za kupovinu struje istekao je u ponedeljak.

Sporazum sa Herceg Bosnom

Direktori “Elektroprivreda RS” Željko Kovačević i “Elektroprivrede Hrvatske zajednice Herceg-Bosne” Marinko Gilja potpisali su sporazum o saradnji, u čijem je fokusu raspodela struje iz Reverzibilne hidroelektrane Čapljina.

Kovačević je rekao da se na ovaj način “efikasnije proizvodi električna energija i izvlače benefiti iz takve proizvodnje”, ali u “Elektroprivredi RS” tvrde da ovaj sporazum nema nikave veze sa kupovinom i prodajom struje.

(EuroBlic)

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *