I kafa bez kofeina dobra za zdravlje

Objavljeno: 15.7.2017.


Crni napitak smanjuje rizik od nastanka srčanih oboljenja, dijabetesa i nekoliko vrsta kancera
Kafa smanjuje rizik od nastanka srčanih oboljenja, dijabetesa i pojedinih vrsta kancera, utvrdila su dva obimna istraživanja objavljena u časopisu „Anali interne medicine”. Rezultati višegodišnjih studija koje su obuhvatile 700.000 učesnika različitih rasa i nacija upućuju na zaključak da svetski popularan napitak smanjuje rizik od prevremene smrti izazvane nizom bolesti. To važi, prema tvrdnjama naučnika, čak i za kafu bez kofeina.

Iako je i nekoliko prethodnih istraživanja ponudilo dokaze da je kafa dobra za zdravlje, njima se zameralo na malom uzorku i to što su ispitanici po pravilu bili evropskog porekla. To je rešio da promeni tim američkog Nacionalnog instituta za kancer i Univerziteta Havaji prativši navike u vezi sa pijenjem kafe kod 185.000 Amerikanaca različitih rasa koji su u proseku posmatrani tokom 16 godina. Utvrđeno je da su oni koji su pili od dve do četiri kafe dnevno imali 18 odsto manju šansu za prevremenu smrt od onih koji uopšte nisu pili crni napitak. Osobe koje su pile od jedne do šest šoljica imale su 12 odsto manji rizik od prevremene smrti. U ovu statistiku uračunati su i drugi zdravstveni rizici kao što su pušenje, ishrana, težina.

Ukrštajući podatke o navikama ispijanja kafe sa deset najčešćih uzroka smrti u SAD, autori studije su došli do zaključka da što više kafe neko pije, manja je šansa da umre od srčanih bolesti, kancera, hronične bolesti pluća, infarkta, dijabetesa ili bubrežnih bolesti. S druge strane, utvrdili su da kafa nema uticaja na pojavu pneumonije, Alchajmerove bolesti niti na samoubistva.

Drugo istraživanje, zasnovano na analizi podataka o 520.000 ljudi iz deset evropskih zemalja (Danske, Francuske, Nemačke, Grčke, Italije, Holandije, Norveške, Španije, Švedske i Velike Britanije), utvrdilo je da je rizik od prevremene smrti bio 12 odsto niži kod muškaraca i sedam odsto kod žena koje su pile kafu nego kod onih koji to nisu činili.

Uprkos ovakvim zaključcima, istraživači konstatuju da je još uvek rano da se kafa preporuči kao put ka smanjenju stope smrtnosti ili sprečavanja nastanka hroničnih bolesti, ali njihovi dokazi mogu da posluže za otklanjanje straha da je opasno piti pet, šest šoljica kafe dnevno.

Izvor: Politika

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *