Estonija pravi državno elektronsko skladište svih podataka

Objavljeno: 15.7.2017.


Estonija će iduće godine u Luksemburgu otvoriti svoju “elektronsku ambasadu” – rezervnu “banku” svojih podataka.
To će zapravo biti dobro obezbeđena sala sa serverima s važnim informacijama o Estoniji, koji će biti dostupni ako i kada njen domaći kompjuterski sistem ne bude radio. U toj “banci” će se nalaziti državni i podaci o preduzećima, bankama, penzijama, zakonima, popisima stanovništava, finansijama.

Premijer Juri Ratas je nedavno izjavio da su “sigurnost podataka i sajber bezbednost od ključnog značaja za sticanje poverenja građana i dobro funkcionisanje rada službi”.

On je s premijerom Luksemburga Gzavijeom Betelom prošlog meseca potpisao ugovor o otvaranju elektronskog skladišta podataka o Estoniji.

To će u svetu biti prva “ambasada podataka” rekao je premijer Estonije, zemlje sa svega 1,3 miliona stanovnika, koju zbog jake želje da primenjuje najnovija dostignuća po čemu prednjači u EU, nazivaju i “E-stonija”.

Većina jenih državnih usluga je dostupna na posebnom portalu na internetu, a elektronsko glasanje na izborima, takođe uz pomoć interneta, uvedeno je 2005.

U Estoniji je centar NATO za elektronsku bezbednost u kojem zapadnoevropski i severnoamerički stručnjaci rade na “sajber obezbeđivanju” svih 29 zemalja, članica Alijanse.

Izvor: Novimagazin

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *