Vučić: Nije bilo moguće čuti konkretan datum

Objavljeno: 14.7.2017.


Predsednik Vučić izjavio je u Briselu da je dobio čvrstu reč predsednika Evropskog saveta Donalda Tuska da će Srbija postati članica EU kada ispuni obaveze.
Vučić je, na zajedničkoj pres-konferenciji sa Tuskom, rekao da je zadovoljan razgovorima, ali da nije bilo moguće čuti konkretan datum.

“Postoji perspektiva, i to je dobro, ali Srbija želi da dobije značajniju motivaciju”, rekao je Vučić.

On je dodao da je razlog za to što se danas nije čuo konkretan datum ukupna situacija u EU i atmosfera koja postoji u vezi sa procesom proširenja.

“Ali zadovljan sam onim što sam čuo. Ubedio me je da računaju na Srbiju, verujem mu (Tusku). I mi imamo dosta da uradimo”, rekao je Vučić.

Preneo je da se od Srbije očekuje završetak dijaloga s Prištinom, kao i reformi u oblasti spoljne politike i vladavine prava i istakao da Srbija može da završi reforme, ali da završetak dijaloga zavisi od druge strane.

“Sada je vreme da se razgovara sa kancelarkom Merkel i sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom”, primetio je predsednik Srbije.

EU razume poziciju Srbije, kaže, ali je potreban dodatni stimulans da bi naša zemlja završila posao.

“Mislim da smo čuli da postoji jasna opredeljenost, odlučnost da, ako uradimo svoj deo posla, da ćemo postati član EU, kako je EU i obećala. Videćemo, uradićemo naš deo posla. Moje mišljenje je da bi naši ljudi bili bolje motivisani ako znaju rok za ulazak u EU, ali danas nije bilo moguće dobiti konkretan rok”, rekao je Vučić na konferenciji za novinare sa Tuskom.

“Jasno je da u ovom mandatu ne možemo da postanemo članica, ali se nadamo da bi to moglo da bude moguće u sledećem mandatu Evropske komisije, do 2019, 2020…”, rekao je predsednik Srbije. Predsednik Saveta EU Donald Tusk istakao je da Srbija može da računa na punopravno članstvo u EU po završetku dijaloga sa Prištinom.

“Sa Tuskom kao kod kuće, otvoreno”

Ovo je, kaže, jedan dobar sastanak, “u moru sastanaka” na putu ka konačnom cilju – članstvu Srbije u EU.

Vučić je dodao da je zadovoljan današnjim razgovorima sa Tuskom, da su razgovarali o reformama, uključujući i one u oblasti vladavine zakona, a regionalna pitanja su zauzela najveći deo njihovog razgovora, što je, kako kaže, prirodno i normalno.

“Razgovarali smo o procesu dijaloga sa Prištinom pod okriljem EU i perpsektivama i našim predviđanjima u vezi sa tim. Šta mi vidimo kao mogućnost da završimo taj proces, kako to da uradimo i kao da budemo podjednako zadovoljni ili nezadovoljni u Beogradu i Prištini. Kako da uradimo nešto za trajni mir u regionu”, dodao je Vučić.

Jedna od tema bila je i srpska spoljna politika.

“Dobili smo neke sugestije. Učinio sam sve da objasnim naše stavove. Donald (Tusk) je prijatelj Srbije, ume da se stavi na naše mesto i razume naše stavove”, rekao je Vučić.

Razgovarali smo i o drugim pitanjima u kojima ćemo morati nešto da menjamo.

“Ima stvari koje treba da se uzmu u obzir ili da se promene u budućnosti ako želimo da budemo članica EU”, rekao je on.

Vučić je rekao da se tokom razgovora sa Tuskom osećao kao kod kuće jer sa predsednikom Evropskog saveta razgovara otvoreno.

Dodao je i da se nada će u što skorije vreme ugostiti Tuska u Beogradu ili nekom drugom gradu Srbije.

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *