Tesla jedva do plana

Objavljeno: 14.7.2017.


Američka kompanija “Tesla” isporučila je u drugom tromesečju 2017. jedva dovoljno vozila kako bi ispunila svoj plan prodaje za prvu polovinu godine, a proizvodnju je usporila privremena nestašica baterijskih pakovanja, javlja agencija Blumberg. Proizvođač električnih automobila i uređaja za akumuliranje energije prodao je u drugom kvartalu 22.000 automobila i SUV vozila u odnosu na rekordno […]
Američka kompanija “Tesla” isporučila je u drugom tromesečju 2017. jedva dovoljno vozila kako bi ispunila svoj plan prodaje za prvu polovinu godine, a proizvodnju je usporila privremena nestašica baterijskih pakovanja, javlja agencija Blumberg.

Proizvođač električnih automobila i uređaja za akumuliranje energije prodao je u drugom kvartalu 22.000 automobila i SUV vozila u odnosu na rekordno 25.051 vozilo iz prvog kvartala, saopšteno je iz te kompanije.

S takvim rezultatima, objavljenim sinoć, “Teslina” prodaja u prvom polugodištu 2017. realizovana je na donjoj granici plana, kojim je bila predvižđena prodaja od 47.000 do 50.000 jedinica.

– Glavni razlog koji je ugrozio “Tesline” isporuke u drugom kvartalu bio je ozbiljan nedostatak pakovanja baterija od 100 kVh, koje se prave korišćenjem novih tehnologija na novim proizvodnim linijama – naveli su iz kompanije.

Izveštaj o prodaji stiže na početku trećeg tromesečja, koje je kritično za “Teslu”. Naime, “model 3”, čija proizvodnja je počela krajem prošle sedmice, ključan je za “Teslin” cilj da dopre do mejnstrim klijenata s manjim, pristupačnijim električnim sedanom, navodi Blumberg.

Prodaja u drugom kvartalu je obuhvatila 12.000 “model C sedana” i 10.000 SUV vozila “model X”.

Očekuje se da će isporuke “modela S” i “modela X” u drugom polugodištu premašiti prodaju iz prvih šest meseci “pod uslovom da se globalni ekonomski uslovi ne pogoršaju znatnije”, saopštila je kompanija.

Inače, prodaja automobilske industrije u SAD je pala za 3,0 odsto u junu, potonuvši na 16,5 miliona vozila sa 16,8 miliona jedinica prodatih u istom mesecu prošle godine, prema podacima korporacije “Autodata”.

BROJKE:

* 47.051 vozilo je prodato ove godine

* 10.000 SUV modela je prodao “Tesla”

Izvor: Novosti

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *