Svet oplakuje smrt nobelovca, optužuju Kinu

Objavljeno: 14.7.2017.


Dobitnik Nobelove nagrade, kineski disident Liju Sjaobo, preminuo je posle duže bolesti, saopštile su gradske vlasti u Šangaju.




Dobitnik Nobelove nagrade, kineski disident Liju Sjaobo, preminuo je posle duže bolesti, saopštile su gradske vlasti u Šangaju.

Nobelov komitet optužuje kineske vlasti da snose odgovornost za njegovu “preuranjenu smrt”.

“Danas se pridružujem onima u Kini i širom sveta koji tuguju zbog tragičnog odlaska dobitnika Nobelove nagrade za mir, koji je umro služeći dugu zatvorsku kaznu u Kini zbog mirnog promovisanja demokratskih reformi”, rekao je u saopštenjuamerički državni sekretar Reks Tilerson.

Nemačka vlada u sredu je pozvala Peking da pusti nobelovca da ode iz zemlje i kazala da ga je nemačka spremna da ga primi.

On je želeo da ode u inostranstvo na lečenje, ali mu kineska vlada to nije omogućila. Britanski ministar spoljnih poslova Boris Džonson takođe je naglasio kako je trebalo da bude omogućen odlazak na lečenje u inostranstvo.

Liju Sjaobo je bolovao od težeg oblika karcinoma jetre. Lokalne vlasti navele su da nisu uspeli napori da mu se spase život, te da je došlo do otkazivanja rada više organa, prenosi Rojters.

Kineski disident i aktivista za ljudska prava Liju Sjaobo (54) osuđen je na 11-godišnju kaznu zatvora zbog “protivdržavnih aktivnosti”.

Kineske vlasti su ga pustile na slobodu da bi mogao da se leči nakon što je ustanovljeno da boluje od karcinoma, izjavio je ranije njegov advokat Mo Šaoping za AFP, dodajući da je Liju pušten iz zatvora dan nakon što mu je dijagnostikovana bolest.

Bivši profesor književnosti postao je poznat kao lider štrajka tokom protesta na Trgu Tjenanmen 1989. godine

Tada je osuđen na 20 meseci zatvora, zatim je tokom 1990. proveo tri godine na “ponovnom obrazovanju” i više meseci u kućnom pritvoru.

Više puta je izjavio da su kaznom koja mu je izrečena povređeni ustav, ali i osnovna ljudska prava.

Nobelovu nagradu za mir dobio je 2010. godine zbog, kako je naveo Nobelov komitet, svoje duge i nenasilne borbe za osnovna ljudska prava u Kini.

Odluka o dodeli nagrade zatekla ga je u zatvoru. Pošto nije mogao da prisustvuje uručivanju nagrade u Oslu, njegova stolica je ostavljena prazna.

Nobelov komitet oglasio se posle vesti o smrti Liju Sjaoboa, optuživši kineske vlasti da snose “tešku odgovornost” za njegovu “preuranjenu” smrt zbog toga što su ga lišili odgovarajuće lekarske nege.

“Duboko smo uznemireni zato što Liju Sjaobo nije prebačen u ustanovu gde je mogao da dobije odgovarajući medicinski tretman pre nego što je bolest ušla u terminalnu fazu”, saopštila je predsednica Komiteta Berit Reis-Andersen.

Reis-Andersenova je navela da je Komitet uveren da će Liju Sjaobo “ostati simbol za sve koji se bore za slobodu, demokratiju i bolji svet”.

Liju Sjaobo je predstavljao ideje koje nailaze na odjek kod miliona ljudi širom sveta, čak i u Kini, “ideje koje ne mogu da budu zatvorene i koje nikad neće umreti”, navela je predsednica Nobelovog komiteta.

Izvor: RTS, Jutarnji list

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *