SAD: Pojavio se lobista ruskog porekla, Kremlj: Ko je on?

Objavljeno: 14.7.2017.


Američki lobista ruskog porekla Rinat Ahmetšin potvrdio je za AP da je u junu 2016. prisustvovao sastanku sa najstarijim sinom predsednika SAD Donalda Trampa.
AP navodi da je ovaj sastanak u “Trampovoj kuli” u Njujorku, na kojem su pored Donalda Trampa mlađeg i Ahmetšina bili i ruska advokatica Natalija Veseljnickaja, zet šefa Bele kuće Džared Kušner i tadašnji šef Trampove predizborne kampanje Pol Manafort, ocenjen kao deo napora ruske vlade da pomogne republikansku kampanju na američkim predsedničkim izborima.

Agenija navodi da Trampov sin nije tokom ovonedeljnog priznanja da se sastao sa ruskom advokaticom, naveo da je i Ahmetšin prisustvovao sastanku.

Kremlj je saopštio da ne zna ništa o čoveku po imenu Rinat Ahmetšin kojeg mnogi masovni mediji nazivaju posrednikom sastanka najstarijeg sina predsednika SAD Donalda Trampa sa ruskom advokaticom Natalijom Veseljnickajom, prenosi TAS.

“Ništa nije poznato”, kratko je novinarima rekao portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

TAS podseća da je Peskov ranije izjavio da Kremlju nije poznato ni ko je Veseljnickaja, kao i da je Donald Tramp mlađi ove nedelje priznao da se susreo sa tom advokaticom u Nujujorku u junu prošle godine.

Prema saznanjima “En-Bi-Si njuza”, prilikom prošlogodišnjeg susreta predizbornog tima Donalda Trampa, u kojem je bio i njegov sin, i ruske advokatice Veseljnickaje, u njenoj pratnji bio i američki lobista ruskog porekla koji je služio u sovetskoj vojsci i bio kontraobaveštajac.

Američka televizijska mreža navodi da pojedini zvaničnici SAD sumnjaju da je bivši spijun, kojem nije navedeno ime, i dalje povezan sa ruskom obaveštajnom službom.

On se, kako navodi En-Bi-Si, u društvu Veseljnickaje u junu 2016. u “Trampovoj kuli” u Njujorku sastao sa Donaldom Trampom mlađim, zetom šefa Bele kuće Džaredom Kušnerom i tadašnjim šefom Trampove predizborne kampanje Polom Manafortom.

Navodi se da je sovjetski kontraobaveštajac nakon odslužene vojske emigrirao u SAD gde danas ima dvojno državljanstvo.

Veseljnickaja je za “En-Bi-Si njuz” priznala da je na sastanku bila u pratnji barem još jednog čoveka, ali je odbila da kaže o kome se radilo i negirala da ona ima bilo kakve veze sa Kremljom.

Sastanak su ugovorili Tramp mlađi i publicista Rob Goldstoun, za kojeg američka televizija navodi da je povezan sa Rusijom i koji je u mejlu najstarijem sinu predsednika SAD poručio da bi ruska advokatica mogla da ponudi materijal koji je potencijalno štetan po predizbornu kampanju Hilari Klinton.

Nakon što je javnost saznala sa njegovu komunikaciju mejlovima sa Goldstounom, Tramp mlađi je izjavio da bi “iz ovog ugla, verovatno uradio stvari mao drugačije”, dok je njegov otac kazao da nije znao za sinovljev susret sa ruskom advokaticom, ali da bi “mnogi ljudi otišli na taj sastanak”.

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *