Rasprava u studiju HRT-a zbog Stepinca

Objavljeno: 14.7.2017.


Komisija hrvatskih katoličkih i srpskih pravoslavnih stručnjaka, čiji je zadatak bio da razmotri delovanje kardinala Stepinca, završila je s radom.
Komisija hrvatskih katoličkih i srpskih pravoslavnih stručnjaka, čiji je zadatak bio da razmotri delovanje kardinala Stepinca, završila je s radom.

Zajednički zaključak nije donesen, a upravo je to bila tema emisije “Otvoreno” na HRT-u.

U Otvorenom su učestvovali Josip Mrzljak, varaždinski biskup i nećak kardinala Stepinca, predsednik SNV-a i SDSS-a Milorad Pupovac, prodekan Fakulteta filozofije i religijskih znanosti u Zagrebu Anto Gavrić, istoričar Hrvoje Klasić, autorka filma “Kardinal i njegova Crkva” Višnja Starešina i novinar Darko Pavičić.

Srpska pravoslavna crkva u Hrvatskoj, uprkos pozivu da učestvuje u emisiji, nije poslala svog predstavnika.

U jednom trenutku pred sam kraj emisije došlo je do izrazito burne rasprave između istoričara Hrvoja Klasića i Višnje Starešine.

Klasić je rekao da ne želi da polemiše o verskim osećanjima, ali da mu smeta što se istoričarima kada izučavaju o bilo kojoj javnoj osobi u istoriji unapred šta smeju, a šta ne smeju da istražuju.

“Činjenica da je papa odlučio osnovati tu komisiju dokazuje da i on očito ima nekog razloga da ne kaže: baš me briga za komisiju neka bude svet. Očigledno je i on smatrao da o nekim stvarima treba popričati. Nema tog dokumenta koji će govoriti istinu. Svaki dokument je podložan interpretaciji i Sveto pismo, a kamoli ne dokumenti komunistički, ustaški ovi ili oni. Nemojmo očekivati da ćemo na temelju dokumenata spoznati istinu, moramo biti spremni na različite interpretacije”, rekao je Klasić.

Na njegove reči burno je reagovala Višnja Starešina.

“Kad proučavate šta je on činio u dva totalitarna režima, to je fascinantno. Relikt je komunističkog mentaliteta propisivati nekome što je trebalo učiniti, je li mogao učiniti više. Ja sam žalosna kad slušam Klasnića koji je istoričar, koji predaje studentima, kojem svaka rečenica počinje s je li mogao više učiniti”, rekla je Starešina.

“Nisam to uopšte rekao”, branio se Klasić.

“Jeste, možemo poslušati snimak”, uporna je bila Starešina.

“To je pozicija tužitelja Jakova Blaževića”, dodala je Starešina.

Međutim, Klasić se nije dao.

“Znate šta vi sada radite? Vi kažete kako je zapadni svet gledao na Stepinca, kako je gledao na Tita?”, uzvratio joj je Klasić.

“Na Tita je gledao kao na diktatora, ali uz pozitivnu političku ulogu”, priznala je Starešina.

“Tako je, hajde i mi tako da ga gledamo”, ubacio se Klasić.

“SAD je balansirala između Tita i Stepinca, to su bile dve ličnosti koje su imale svoju snagu”, dodala je Starešina, a Klasić je tu dodao i papu Pavla VI koji je primio Tita.

“Bilo je mnogo mučenika, ne samo katolika nego i liberala, ateista, komunista. Vi to znate, taj vek je bio takav “, ubacio se Milorad Pupovac i završio ovu burnu raspravu.

Izvor: B92/index.hr

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *