Naučnici stvorili vrstu banane koja će spašavati živote?

Objavljeno: 14.7.2017.


Poznato je da su banane dobre za zdravlje, ali je neverovatno pomisliti da bi mogle spasiti život.
Australijski naučnici su uspeli da stvore banane koje su toliko bogate provitaminom A, da je veoma verovatno da bi one ubuduće mogle da spasu živote stotinama hiljada dece koja umiru od nedostatka tog vitamina širom sveta, piše Newsweek.com.

Nova banana ima jestivi deo zlatnonarandžaste boje, a nastala je preuzimanjem gena iz posebne vrste banana koja potiče sa Papue Nove Gvineje i koja je veoma bogata provitaminom-A.

Preuzete gene naučnici su iskombinovali sa najrasprostranjenijom sortom kevendiš banana na svetu.

Provitamini su supstance sa veoma malo vitamina ili bez njih, ali koje mogu da se konvertuju u nosioce vitamina. Vitamin A ostvaruje vitalne funkcije kod rasta i razvoja dece, u imunom sistemu kao i kod vida.

Nova revolucionarna vrsta banana razvijana je u poslednjih 10 godina na Tehnološkom univerzitetu u Kvinslendu, a istraživanje je finansirala fondacija Bila Gejtsa.

“Tokom godina smo razvili banane koje imaju visoke nivoe provitamina-A, od čega i potiče njihova zlatno-narandžasta boja. Ti rezultati daće ključan doprinoskvalitetnijoj ishrani među nekima od najsiromašnijih zajednica u Africi. Naša nauka radi. Ovi elitni geni su poslati u Ugandu u epruvetama da bi bili ubačeni u tamošnje sorte banana”, rekao je vođa istraživanja Džejms Dejl.

Izvor: B92

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *