“Misteriozni prijatelj Džim” zvijezda Trampove posjete Parizu

Objavljeno: 14.7.2017.


Francuski mediji u okiviru praćenja njegove posete Donalda Trampa Parizu podsetili su na kritike koje je Tramp tokom godina izneo na račun Francuske.
Francuski mediji u okiviru praćenja njegove posete Donalda Trampa Parizu podsetili su na kritike koje je Tramp tokom godina izneo na račun Francuske.

Ipak, kao “glavna zvezda”, pisalo se o Trampovom tajanstvenom prijatelju Džimu.

List Figaro pored redovnog članka o Trampovoj poseti Parizu taksativno je naveo uz ilustracije sa Tvitera sve Trampove komentare i kritike na račun Francuske.

Tramp je kao biznismen, kandidat republikanca na predsedničkim izborima i kao predsednik SAD komentarisao terorističke napade u Francuskoj, ali je u pamćenju Francuza ostala Trampova izjava krajem februara da “Francuska više ono što je nekad bila” jer je čak i “njegov prijatelj Džim” prestao da posećuje Pariz iz bezbednosnih razloga.

“Imam prijatelja koji je veoma, veoma važan. Obožava Pariz, gde je svakog leta odlazio s porodicom, a sad to više ne čini jer je rekao da Pariz više nije Pariz”, rekao je tada Tramp, koji u svojim govorima često pominje Francusku da bi, zbog čestih terorističkih napada u toj zemlji, opravdao neke svoje odluke o migrantima i terorističkim pretnjama.

Izjava je tada izazvala veliko nezadovoljstvo sada bišeg predsednika Fransoa Olanda koji je uzvratio da je “Pariz izuzetan grad zbog lepote kulturnog nasleđa i baštine, raznolikosti kvartova i međunarodnog uticaja”.

Gradonačelnica Pariza An Idalgo je takođe tada reagovala na Trampovu izjavu, tako što je na Tviteru postavila svoju fotografiju pored Mikija i Mini Maus s rečima: “Za Donalda i njegovog prijatelja Džima sa Ajfelove kule odakle se zajedno s Mikijem i Mini Maus divimo panorami Pariza”.

Na društvenim mrežama se danas pojavila ponovo i ta fotografija jer Tramp i njegov domaćin francuski predsednik Emanuel Makron sa prvim damama obe zemlje treba da večeraju u prestižnom restoranu na prvom spratu Ajfelove kule.

Pariski Mond je sa svoje strane montirao video snimak na kojem se pojavljuju sve Trampove izjave o Francuskoj.

List Ekspres je podsetio na Trampovu izjavu 2012. kada je na izborima u Francuskoj pobedio Oland. On je tada rekao da su “rezultati izbora razočaravajući”.

Komenatirišući terorističke napade na koncertnu halu Bataklan u Parizu i na satirični nedeljnik Šarli Ebdo, Tramp je rekao da bi situacija bila možda drugačija da su žrtve imale oružje da se odbrane. “Ovako je ispalo da su oružje imale samo ubice”, naveo je Tramp, podsetio je list.

Američki predsednik je poslednji put pomenuo Pariz kada je u junu pravdao svoju odluku o povlačenju SAD iz međunarodnog sporazuma o klimi, rekavši da je izabran da bude predsednik “Pitsburga a ne Pariza”, što su pojedini mediji protumačili kao njegovu aluziju na mesto postizanja sporazuma, krajem decembra 2015. godine u glavnom gradu Francuske.

Izvor: Beta, B92

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *