Indeks: NATO objavio snimak koji veliča naciste i ustaše

Objavljeno: 14.7.2017.


NATO je na svojim profilima na društvenim mrežama objavio osmominutni propagandni video-materijal, koji opisuju kao “dokumentarnu dramu”.
Film nosi naziv “Forest Brothers – Fight for the Baltics” (Šumska braća – borba za baltičke države), a britanski istoričar Rori Jeomans ga je ocenio kao vrlo “opasan” propagandni potez Alijanse.

Kako prenosi hrvatski portal Index.hr, u opisu kratkog filma na Jutjubu stoji da su posle Drugog svetskog rata partizani sa svih strana Baltika vodili krvavi gerilski rat protiv okupacijskih sovjetskih snaga.

U filmu se, takođe, mogu videti intervjui s nekim od tih “partizana”, a ističe se i da su današnje specijalne snage baltičkih republika duhovni naslednici Šumske braće.

S obzirom na napetosti između NATO-a i Rusije na tom područuju, nije iznenađujuće što je vojni savez, čija je članica i Hrvatska, napravio propagandni film koji podseća na sovjetsku okupaciju Litvanije, Letonija i Estonije, piše Indeks i dodaje da je prilično problematično to što taj video-materijal slavi bivše pripadnike nacističkog Vafen-SS odreda.

Ovaj film, koji je proizveo NATO, “Šumsku braću“ predstavlja kao baltičke borce za slobodu od sovjetskog jarma, ali, primećuje portal, istovremeno propušta da spomene da je većinom bila reč o bivšim esesovcima, koji su pak prethodno s najvećim angažmanom radili na istrebljenju svih Jevreja i bili poznati po svojoj, kako se navodi, koljačkoj nemilosrdnosti i nizu počinjenih ratnih zločina.

Šumsku braću zapravo su osnovali pripadnici 20. divizije Vafen-SS, kojima je Adolf Hitler lično odobrio da ostanu na teritoriji baltičkih republika 1944, kada se iz Litvanije, Letonije i Estonije pred naletom Crvene armije povlačila nemačka vojska.

“U NATO-filmiću sve to se ne spominje, nego se navodi da su Šumsku braću činili bivši vojnici koji su se borili na obe strane sada su se plašili za svoje živote s obzirom da je sovjetska vlada brzo hvatala i eliminisala sve one koji su podržavali ideju nezavisnosti”, navodi Indeks.

To da je NATO objavio video-materijal u slavu Šumske braće ekvivalentno je tome kao kada bi ovaj vojni savez objavio video-snimak u kojem se slave ustaše, naravno pod uslovom da je većina njih ostala da se bori nakon 1945. protiv Titovih partizana, umesto što su masovno i kukavički pobegli.

Ali, dodaje se, s obzirom na aktualne napetosti s Rusijom, za NATO izgleda nije problem promovisati bivše esesovce i počinioce Holokausta, samo zato što su ujedno bili i antikomunisti.

Istoričar Jeomans, inače, ekspert za nacizam i NDH o čemu je objavio i više knjiga, za Indeks kaže da je ovaj propagandni potez NATO “opasan”:

“Dobro je poznato da su demokratske države poput Velike Britanije, Kanade i SAD-a u postratnoj eri prihvatile veliki broj istočnih Evropljana, npr. Letonaca i Ukrajinaca, koji su bili umešani u kolaboraciju s nacistima i sprovođenje Holokausta, jer je zbog početka Hladnog rata njihov antikomunizam odjednom postao koristan. Njihove neugodne prošlosti su zanemarene. Ne možemo promeniti istoriju, ali to je vrlo sramno nasleđe”, rekao je on.

Jeomans ističe da se očito ništa nije naučilo iz istorije:

“Slična je greška napravljena u devedesetim godinama prošlog veka u postkomunističkoj Evropi, na primer u vezi Jugoslavije i Mađarske, kada se smatralo da nečiji antikomunizam ujedno znači i zagovaranje demokratskih i liberalnih vrednosti, iako to uopšte nije bio slučaj”.

Sada, ukazao je, živimo s posledicama ponavljanja te greške.

“Također, već postoji dovoljno revizionizma kada je riječ o Holokaustu u mejnstrimu istočne i jugoistične Evrope, i ovo je dodavanje benzina na postojeću vatru, odnosno davanje legitimiteta onima koji slave grupe iz prošlosti koje nisu učinile ništa slavno”, naveo je.

Prema njegovim rečima, naročito je uznemirujući deo NATO video-materijala onaj u kojem se pojavljuju današnje specijalne snage Litvanije i ponosno izjavljuju kako u njima danas živi “nasleđe Šumske braće”, tj. duh bivših esesovaca i antisemitskih koljača.

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *