Vučić i Grčkoj: Dajte nam okvir za članstvo

Objavljeno: 13.7.2017.


Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je danas u Solunu da bi bilo važno da Srbija dobije okvir kada bi mogla da postane članica EU.
Vučić je, na zajedničkoj konferenciji za štampu sa premijerom Grčke Aleksisom Ciprasom, istakao da Srbija ne želi da ucenjuje, niti traži bilo šta, već samo da zna, i to ne samo kroz odgovor, da postoji perspektiva kada bi mogla da postane članica EU.

Vučić je dodao da to podrazumeva da ispunimo sve uslove, posebno iz poglavlja 23 i 24, kao i sva druga koja su neophodna za članstvo.

“Smatramo da je to važno da bi ljudi u Srbiji bili bolje i značajnije motivisani i stimulisani. Ne tražimo tačnu godinu, ali želimo da znamo okvir kada bi mogla postati ponupravna članica”, poručio je predsednik Srbije.

On je istakao da je molio premijera Ciprasa da pomogne po tom pitanju da dobijemo odgovor.

To bi, kako je dodao, mnogo značilo u pristupu građan Srbije i istakao da bi ono što je ostalo od teških reformi mogli brže i sa još većim elanom da sprovedemo.

USAGLAŠENA DEKLARACIJA I POTPISANO ŠEST SPORAZUMA

Predsednik Aleksandar Vučić prisustvovao prvoj sednici Visokog saveta za saradnju između Srbije i Grčke u Solunu u kojoj predsedava predsednik Vlade Grčke Aleksis Cipras.

Ovo je najznačajniji događaj u srpsko-grčkim odnosima u poslednjih 65 godina.

Ovaj oblik saradnje dogovoren je prilikom posete premijera Ciprasa Beogradu, kako bi se tradicionalno prijateljstvo i ekonomski interesi povezali u čvršću formu saradnje.

VUČIĆ I CIPRAS USAGLASILI ZAJEDNIČKU DEKLARACIJU

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Grčke Aleksis Cipras sastali su se u četiri oka na sastanku koji je trajao duže od planiranih sat vremena, tokom kojeg su usaglasili tekst zajedničke Deklaracije.

Deklaraciju treba da usvoji Visoki savet za sarađnju Srbije i Grčke.
Zvaničnici Srbije i Grčke su razgovarali o pospešivanju već dobre saradnje dve zemlje, kao i o situaciji u regionu.

POTPISANO ŠEST SPORAZUMA IZMEĐU GRČKE I SRBIJE

Između Srbije i Grčke potpisano je šest međudržavnih sporazuma, a tom činu prisustvovali su predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Grčke Aleksis Cipras.

Ministri spoljnih poslova dve zemlje, Ivica Dačić i Nikos Kocijas potpisali su Memorandum o razumevanju u oblasti kulture između Ministarstva kulture i informisanja Srbije i Ministarstva kulture i sporta Grčke za period od 2017. do 2021. godine, Memorandum o razumevanju između Ministarstva spoljnih poslova Srbije i Ministarstva spoljnih poslova Grčke o saradnji u oblasti diplomatske obuke.

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *