Vodeni morač protiv tuberkuloze

Objavljeno: 13.7.2017.


Lekovita priroda: Seme trbulje efikasno deluje kod tvrdokornih bronhijalnih katara, astme, infekcija kostiju. Smrvljeno sveže seme pomešano sa malo sirćeta poput melema detaljno čisti rane i sprečava upale
Višegodišnja močvarna biljka trbulja (Oenanthe aquatica) odavno je potvrdila svoju efikasnost u lečenju zapuštenih i komplikovanih bolesti. Prepoznatljiva je po šupljoj, razgranatoj zeljastoj stabljici visine do 1,5 m i lišću koje raste ispod i iznad vode. Pod vodom se rasprostire poput kose, a nad vodom, listovi su jajolikog oblika, perasto nazubljeni. Koren zakačen za muljevito dno sličan je šargarepi, dok su lepi sitni beli cvetovi sakupljeni u štit.

Osim u močvarama, trbulja raste i u barama, stajaćoj vodi, u jarcima. Zbog sličnosti sa komoračom po delotvornosti u narodu je poznata i kao konjski i vodeni morač, ali i kao bedreničak, krpilo, mokrorok. Jedina razlika u odnosu na komorač je što mokrorok ima mnogo jače dejstvo.

Za lek se sakuplja dozrelo seme od juna do kraja avgusta. Lekovite semenke vodenog morača su izuzetno vredne jer sadrže gorke i ljute materije, etarsko i masno ulje, smole, vosak, trigliceride. Bogate su i složenim organskim jedinjenjima, pogotovo androlom, aldehid felandrolom, mananom i galaktanom.

Seme trbulje efikasno deluje kod veoma zapuštenih i tvrdokornih bronhijalnih katara praćenih neprijatnim sekretom, kod tuberkuloze pluća i gnojenja kostiju. Preporučuje se i za druge plućne bolesti, astmu, ali i za grčeve u želucu i crevima, kao i kod jakog nadimanja. Pokazalo se kao delotvorno i kod lečenja akutnih upala zglobova. Spolja primenjeno, smrvljeno sveže seme ove lekovite biljke pomešano sa malo sirćeta predstavlja savršen melem za rane, jer ih detaljno čisti i sprečava upale.

Kod pojedinih zdravstvenih tegoba još je delotvornije ukoliko se koristi kao čajna mešavina u kombinaciji sa drugim lekovitim biljkama.

EFIKASNE ČAJNE MEŠAVINE

Za bronhijalnu astmu – Pomešajte po 20 g listića (omotač) istucanog semena trbulje, timijana, stabljike majčine dušice i listova muške bokvice. U to dodajte 40 g usitnjenih cvetova zove i po 30 g stabljike komorača i istucanog lanenog semena.

Od mešavine izdvojite 10 g i kuvajte poklopljeno u litru ključale vode 60 sekundi. Sadržaj ostavite da se ohladi, potom procedite, pa u dobijeni čaj dodajte 10 supenih kašika meda. Dobro promešajte i u jednakim vremenskim razmacima pijte 6 puta tokom dana po 1 dl. Ovako spravljen čaj pije se sve dok se ne potroši zaliha mešavine lekovitog bilja.

Za akutnu upalu zglobova – Pomešajte po 20 g semena vodenog morača, vrbove kore, listova i cvetova vreska. U to dodajte po 30 g stabljike majčine dušice, stabljike pirevine, korena slatke paprati, borovih iglica i stabljike ive. Na kraju umešajte i po 10 g listova i cvetova ruzmarina i isto toliko jagorčevine.

Od dobijene mešavine izdvojite 10 g, potopite u litru prokuvane i ohlađene vode i ostavite da odstoji 12 sati. Nakon toga stavite na laganu vatru da provri i kuvajte poklopljeno 60 sekundi. Kada se čaj ohladi, procedite ga i pijte 3 puta dnevno po 1 dl pre i posle jela. Preostalu količinu od 4 dl popijte između obroka umesto vode. Ponavljajte postupak svakoga dana sve dok ne potrošite čajnu mešavinu.

Izvor: Novosti

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *